God timing af skidt vejr

En front passerer landet med flere forskellige slags vinternedbør. Det kommer til at påvirke trafikken, men vejrsystemets timing kunne have været langt mere uheldig.

Natten til lørdag den 15. december 2012 bliver en vejrmæssig udfordring for Danmark. Sneryddere og glatførebekæmpere kommer på arbejde, trafikkanter skal være mere vagtsomme, og sandsynligheden for at skadestuerne får flere besøg stiger.

Det er både dyrt og besværligt at få sådan et vejr hele vejen hen over landet. Vi kan dog glæde os over, at det ikke sker på en hverdag mellem klokken 5 og 18. Det ville have været endnu dyrere, mere besværligt og langt mere farligt.

Hvidt, klart og vådt fra oven

Allerede fredag eftermiddag tiltager vinden fra sydøst. Det kan give snefygning i hele landet - især i Nordjylland der har mest sne. I løbet af fredag aften begynder det at sne i den sydvestlige del af Jylland. Snevejret bevæger sig natten igennem langsomt, men støt, nordøstover.

Alle landsdele forventes at få op mellem fem og ti centimeter sne i løbet af natten. Vinden bliver frisk vind til kuling fra sydøst. Det betyder, at vejrsituationen lægger sig tæt op af en snestorm, men ikke helt opfylder kriterierne.

En regulær snestorm kræver nemlig, at der falder ti centimeter sne inden for seks timer samtidigt med vindstyrker over 10 m/s. Vindkriterierne bliver opfyldt til fulde, men sneen falder ikke hurtigt nok, og det bliver kun de færreste steder, der kommer sne nok.

Snedækket vej i Aarhus

Aarhus den 9. december 2012. Våd sne dalede, men mange begav sig alligevel ud i det fascinerende vejr. Foto Liselotte Kahns.

"Jeg kan ikke fuldstændig udelukke, at der ganske lokalt lige akkurat kan nå at komme ti centimeter sne på seks timer, men hvis det sker, bliver det meget lokalt," fortæller DMI's vagtchef Jesper Eriksen.

"Til gengæld forventer jeg, at vi en overgang får isslag i hvert fald i den sydvestlige del af landet. Varm luft med regn i trænger ind over en kold bundluft. Når regnen falder gennem det kolde lag, bliver dråberne underafkølede og fryser omgående til is, når de rammer en overflade," forklarer meteorologen.

"Isslaget bliver kun kortvarigt, og vi kommer ikke til at opleve et flere centimeter tyk panser af is, der nærmest ligner en klar glassur på alle overflader."

"Det er endnu usikkert hvor langt mod nord og øst, nedbøren når at slå over i andet end sne, tøsne og slud i løbet af natten. Det tyder på, at varmen får svært ved at nå helt igennem landet på én nat. Det er derfor også usikkert hvor langt op i landet, der er risiko for isslag," fortæller Jesper Eriksen fra DMI.

En mere fredelig weekend

I de nordlige og østlige dele af landet hænger resterne af fronten og dens nedbør endnu lørdag formiddag. Det kan give både regn, slud og tøsne til en start, indtil fronten slipper landet helt. Ellers bliver lørdag skyet med dis og senere tåge flere steder. Det bliver mest tørt, bortset fra mulige regnbyger i den nordvestlige del.

Vinden har lagt sig en smule, men bliver endnu lørdag jævn til hård fra sydøst og øst. Først søndag bliver det mærkbart roligere, når vinden kommer ned og bliver svag til jævn.

Temperaturkurven når at skifte farve fra blå til rød natten til lørdag. Weekenden igennem forventer meteorologerne, at temperaturen forbliver positiv med mellem 1 og 5 graders varme.

Solnedgang over snelandskab

En smuk solnedgang på en rolig aften onsdag den 12.12.2012. Foto Kurt Winkler.

14. december 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle