Natten overhaler dagen

Mandag er sidste dag i næsten et halvt år, hvor daglængde er over 12 timer.

Lørdag havde vi jævndøgn, hvor Solen skifter fra at skinne mest på den nordlige til at skinne mest på den sydlige halvkugle. Dette jævndøgn kaldes derfor efterårsjævndøgn her hos os i Danmark.

Normalt siger vi, at "dag og nat er lige lange" netop ved jævndøgn. Det passer dog kun ud fra en snæver astronomisk betragtning, hvor vi definerer solopgang og solnedgang som centrum af solskivens passage af horisonten.

Ekstra dag - hver dag

I praksis opfatter de fleste af os imidlertid solopgang og solnedgang som horisont-passagen af Solens øverste kant. Det betyder flere minutter mere dag hver dag, end hvis vi bruger solskivens centrum.

Et andet element er den såkaldte horisontalrefraktion, der er afbøjning af sollyset i atmosfæren. Effekten afbøjer lyset mere end en halv grad i horisonten, hvor atmosfæren er tykkest set fra en betragters position. Dermed ser betragteren - på vore breddegrader og omkring jævndøgn - Solen ca. fire minutter tidligere morgenen, end den rent astronomisk står op og tilsvarende fire minutter senere om aftnen, end den rent faktiske går ned.

Samlet set betyder det, at det tidspunkt, hvor dag og nat er lige lange, falder et par dage efter efterårsjævndøgn og tilsvarende et par dage før forårsjævndøgn.

Mod kortere dage

I praksis betyder det, at mandag er 12 timer og 2 minutter lang i hele Danmark, mens vi tirsdag er nede på 11 timer og 57 minutter.

De kommende tre måneder bliver dagene kortere og kortere indtil vi når en daglængde på blot 7 timer og 1 minut ved vintersolhverv den 21. december.

Solopgang

Solen står fortsat op hver dag - det bliver blot senere og senere de kommende ca. tre måneder. Foto Peter Olsen.

I tabellen herunder kan du se, hvornår dagen sidste gang er over hhv. 12, 11, 10, osv. timer i 2012. Tallene er for København. I Værd at Vide'-boksen finder du link til en web-baseret almanak, hvor du slå tiderne op netop for hvor du bor.

12 timer 11 timer 10 timer 9 timer 8 timer Korteste dag
24. september 7. oktober 20. oktober 3. november 19. november 21. december
Graf over solopgang og solnedgang (dagslængde) over et år i København

Eksempel på solopgang og solnedgang i Danmark plottet ind på baggrund af ugenumre. Afstanden mellem de to kurver markerer daglængden, som er ca. syv timer omkring vintersolhverv og 17 timer omkring sommersolhverv. De to 'hop' på kurverne markerer overgangene mellem normaltid og sommertid. Idé og indtastning Vibeke Ravn Sørensen.

24. september 2012, opdateret 25. september med horisontalrefraktion.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle