Så hed bliver fremtidens storbyferie

I takt med den globale opvarmning, bliver forekomsten af dage med over 35°C og efterfølgende tropenætter hyppigere og hyppigere i Europas storbyer. Nye kort fra det europæiske miljøagentur tegner et klart billede.

Fremtidige klimaændringerne vil påvirke Europas storbyer - og dermed mange danskeres rejsemål.

Det europæiske miljøagentur (EEA) offentliggør nu en række detaljerede, interaktive kort, som giver dig mulighed for at udforske data fra flere end 500 byer i hele Europa.

En af mulighederne er at kombinere antal døgn, hvor storbyer i Europa vil opleve en dag med over 35°C efterfulgt af en tropenat - altså en nat hvor temperaturen ikke kommer under 20°C.

Den årlige hyppighed i antal døgn af dage med over 35°C efterfulgt af en tropenat. Tallene dækker perioden 2071-2100. Grafik EEA

Hot i Paris og Milano

Franske Paris går f.eks. fra ikke at opleve nogle døgn af den type i slutningen af det 20. århundrede (perioden 1971-2000) til i periode 2071-2100 at få mellem seks og ti pr. år.

Italienske Milano rykker helt op i den øverste farve på skalaen og får over 50 døgn pr. år med først over 35°C og så en tropenat. I periodern 1971-2000 havde byen i snit mellem 18 og 22 af den type døgn pr. år.

Danske København har hverken i dag eller i slutningen af det 21. århundrede nogle af den type døgn, selv om både dag- og nattemperaturen stiger.

Internationalt datasæt

Data for fremtidens klima i de interaktive kort stammer fra det såkaldte ENSEMBLES-projekt. ENSEMBLES er et tværvidenskabeligt forskningsprojekt, som blev søsat med det formål at forudsige sandsynlige regionale klimaændringer og medfølgende konsekvenser i Europa.

DMI deltog igennem Danmarks Klimacenter, DKC, i projektet, som blev koordineret af The Met Office Hadley Centre i England. ENSEMBLES blev etableret i 2004 som et forskningsprogram på tværs af klimaforskningens forskellige videnskabelige discipliner.

ENSEMBLES har produceret detaljerede fremskrivninger af det europæiske klima frem til år 2050 og 2100 til brug for forskere, beslutningstagere, virksomheder og offentligheden.

Du finder link til EEA's nyhed samt til den store version af det interaktive kort i 'Værd at Vide'-boksen til højre. Her finder du også et uddybende tema om ENSEMBLES-projektet.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 5. september 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle