Tre meter høj stormflodsbølge rammer New York

Opdatering tirsdagStormfloden nåede op på ca. 13 fod (lige under 4 meter) over daglig vande, hvor den stod allerhøjest på det sydlige Manhattan. Stormfloden toppede i New York næsten samtidigt med aftenens højvande i forbindelse med tidevandet i området. Dermed fik stormfloden ekstra højde.

Hurricane Sandy slår til med regn og vind - men mod New York er orkanens farligste våben formentlig en massiv stormflodsbølge, der følger vejrsystemet ind over land.

Vindstød på 165 km/t og op mod 170 millimeter nedbør på et døgn. Det er, hvad Hurricane Sandy bringer med ind over det nordøstlige USA, når orkanen går i land ved midnat mellem mandag og tirsdag dansk tid.

Men det til trods, er det formentlig en helt tredje effekt - stormfloden - der vil volde de største problemer i metropolen New York. Her vil indbyggerne nemlig opleve de allerhøjeste vandstande under Sandys landgang til trods for, at byen ligger et stykke nord for orkanens bane.

Vandstand i forbindelse med Sandy

De højeste vandstande i området omkring New York i forbindelse med Sandy. Højdeangivelserne er i fod. Én fod er ca. 30 centimeter. Grafik fra NOAA:

Stormflod - hvad sker der?

Rotationsretningen i et lavtryk på den nordlige halvkugle er mod uret. Det betyder i tilfældet med Sandy, som går i land på en overordnet syd-nord-gående kyststrækning, at der bliver trykket en stor mængde havvand ind mod kysten på højre side af Sandys vestgående bevægelse.

Ifølge en analyse fra det amerikanske meteorologiske og oceanografiske institut NOAA; vil vandstanden i kanalsystemet i og omkring New York nå mindst 3 meter op over daglig vande. Der er endda risiko for, at vandet enkelte steder vil nå hele 4 eller 5 meter op. Det betyder i givet fald, at det står over kajkanten.

Når stormfloden stiger højere op i New York end andre steder, skyldes det tre faktorer.

  • Stormflodsbølgen er generelt højest nord for Sandys centrum. Grafikken til højre forklarer hvorfor.
  • New York-området har et kompliceret system af smalle og lavvandede kanaler og vandveje, hvor stormflodsbølgen bliver presset samme og dermed opad i en form for 'tragt-effekt'.
  • Hudson-floden løber ud igennem kanalsystemet i New York og på grund af regnen, står vandet allerede højt i floden, når stormfloden ankommer.

Stormflodsbølgen udgør et springbræt for de almindelige bølger og dønninger, som når endnu højere op, end de ellers ville. Generelt er stormflodsbølgen dog højest, hvor der er rimelig læ for de 'rigtige' bølger; nemlig inde i de smalle kanaler.

Af Niels Hansen,
29. oktober 2012.

Viden om vejr og klima

Se alle