For CRU (Climate Research Unit/Hadley Centre) fra Storbritannien og NCDC (National Climatic Data Center) fra USA betyder det en 10. plads, dog kun marginalt bag plads 9. For det sidste institut NASA-GISS (Goddard Institute for Space Studies), også fra USA, ligger 2012 på en niende plads.
Det varmeste år hos alle tre institutioner er stadigvæk 2010 efterfulgt af 2005 og 1998 (som dog er på en 4. plads hos GISS, lige efter 2007). Disse års globale gennemsnitstemperaturer ligger tæt.
2012 var et La Niña år
Temperaturerne i 2012 er påvirket af en temmelig kraftig La Niña, der dominerede de første fire måneder af året. Det trækker normalt den globale gennemsnitstemperatur en anelse ned.
La Niña og dens modpart El Niño er naturligt forekommende koblede ocean-atmosfære fænomer i det tropiske Stillehav. Begge fænomener ændrer lidt i fordelingen af varme i oceanerne og atmosfæren ovenfor. Ved en La Niña ligger havtemperaturerne i det centrale og østlige tropiske Stillehav under normalen (omvendt ved en El Niño). På grund af Stillehavets størrelse har det en effekt på temperaturen for hele Jorden. Ved en La Niña kan den globale gennemsnitstemperatur derfor ende med at ligge nogle tiendedele af en grad lavere end ellers. Omvendt kan kloden ende lidt varmere under en El Niño-hændelse.
Derfor er det bemærkelsesværdigt, at 2012 - trods en temmelig kraftig La Niña i begyndelsen af året - alligevel endte blandt de "top-10" varmeste år.
2012 også et El Niño år
Ser man på temperaturer på månedsbasis, havde vi både i september og oktober de tredjevarmeste havtemperaturer over hele perioden. Denne abrupte temperaturændring skyldes den kraftige El Niño, der var under opsejling de sidste måneder af 2012. Varmt vand i det østlige tropiske Stillehav kan føre til øgede globaltemperaturer med op til et par tiendedele af en grad.
Bortset fra maj og juni, som begge var de varmeste nogensinde observeret, var landtemperaturerne i 2012 generelt høje, men dog ikke på rekordniveau.
Figur 1 herunder viser temperaturafvigelserne i forhold til "klimanormalperioden" 1961-1990 for alle tre datacentre. Forskellene mellem de tre datacentre er betydelig mindre end den observerede temperaturøgning. For god ordens skyld gentager vi, at den røde kurve adskiller sig fra tidligere versioner. Det skyldes en update af analysemetoden af havtemperaturerne.
Det viste sig nemlig at måden, hvorpå havtemperaturerne bestemmes, har været lidt anderledes på amerikanske og britiske skibe. I første halvdel af 1940erne blev flere og flere målinger fra britiske skibe erstattet med observationer fra amerikanske, og det introducerede en negativ temperaturtrend i denne periode. Det har taget flere år at korrigere for denne inhomogenitet. Lignende undersøgelser gennemføres også ved de andre institutter.