25,9 grader på Grønland var rekord

Høj temperatur fra juli er nu godkendt som ny rekord for Grønland efter minutiøs klimatologisk granskning og vurdering.

Tirsdag den 30. juli 2013 bød på den højeste temperatur målt ved en officiel grønlandsk vejrstation. Optegnelserne går tilbage til 1958.

Ved 16-tiden om eftermiddagen målte den officielle lufthavnsstation Maniitsoq/Sukkertoppen 25,9°C. Maniitsoq ligger et par hundrede kilometer nord for Nuuk på Grønlands sydvestkyst.

25,9°C er den højeste temperatur, ved en vejrstation DMI har data fra, siden optegnelserne begyndte i 1958. Den tidligere højeste temperatur og nu også tidligere vejrrekord på 25,5°C var fra 27. juli 1990 ved Kangerlussuaq.

Grønland tirsdag den 30. juli 2013

Overblik over vejrsituationen omkring Grønland tirsdag den 30. juli 2013. Maniitsoq ligger et par hundrede kilometer nord for Nuuk på Grønlands sydvestkyst. Grafik Gorm Larsen.

Hvorvidt de 25,9°C skulle ophøjes til ny rekord for Grønland, er efterfølgende blevet vurderet af klimatolog John Cappelen. Den form for ekstra kvalitetssikring er fast procedure, inden en given måling finder vej til rekordbøgerne. Vejrsituationen og målingerne er kigget efter i sømmene, ligesom der har været kontakt med personalet i lufthavnen, hvor stationen ligger og med Grønlands forundersøgelser Asiaq, der har en anden måler i byen.

"Vi stod over for to muligheder. Vi kunne underkende målingen, eller vi kunne godkende den. Hvis vi valgte at underkende den, kunne det ske på to grundlag. Det ene var en defekt måler. Og det var der ikke tale om - den målte præcis, som den skulle. Det andet var, hvis vi havde mistanke om, at ekstremt lokale forhold spillede ind. Her er situationen mere diskutabel, da stationen er en lufthavnsstation, der ikke nødvendigvis står helt optimalt i forhold til internationale retningslinjer for klimatologiske målinger", forklarer klimatologen, der er ekspert i de meteorologiske og måletekniske forhold på Grønland.

John Cappelen valgte dog i sidste instans at godkende rekorden.

"Med den stationsplacering, der foreligger, og med de muligheder Grønland tilbyder for overhovedet at opsætte vejrstationer, er der ingen grund til ikke at godkende den. Inden for World Meteorological Organization (WMO) foreskrives en praksis, der blandt andet betyder, at vi skal tilstræbe at opstille f.eks. over en kortklippet græsplæne. Det kan lade sig gøre i Danmark næsten alle steder, men på Grønland hænger den slags som bekendt ikke på træerne", siger han og fortsætter:
"Rekorderne refererer altid til det målenet, der nu engang er. Og da måleren i Maniitsoq er inden for de kvalitetskrav, det er praktisk muligt at opstille for den type meteorologiske målinger i Grønland, så er den godkendt. Alternativet ville være, at stille spørgsmålstegn ved mange målinger og vejrrekorder for Grønland. Det giver heller ikke mening".

Et højtryk over Grønland kombineret med et lavtryk over Baffin Island gav den 30. juli en overvejende sydøstlig vind i området og dermed gode føhn-betingelser.

"Ekstremt høje temperaturer i Grønland vil næsten altid være forbundet med en føhn-situation. Stationen Maniitsoq/Sukkertoppen ligger ydermere ved havet, og Solens spejling i havet om eftermiddagen kan have givet et bidrag til de høje temperaturer, ligesom forskellige andre lokale forhold kan have gjort sig gældende”, slutter klimatologen.

10. september 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle