Andrea starter den atlantiske hurricane-sæson

På papiret starter sæsonen for tropiske orkaner i det atlantiske bassin den 1. juni. Ofte er der dog ganske stille en måneds tid eller to. Sådan skulle det imidlertid ikke være i 2013, hvor det første system - Andrea - allerede er på banen og har ramt Florida fra Den Mexicanske Golf.

Fredag morgen ligger den tropiske storm Andrea over det centrale Florida med vind af kulingstyrke og masser af regn. Stormen opstod onsdag i Den Mexicanske Golf og bevægede sig derfra mod nordøst.

Andrea er det første system i den atlantiske hurricane-sæson 2013, som meteorologerne vurderer bliver en travl en af slagsen. At det første system allerede huserer nu, tyder på, at de får ret. Sæsonen starter nemlig på papiret den 1. juni, men traditionelt er de første måneder ret rolige.

I sig selv er vinden fra Andrea ikke stærk nok til at give problemer, men torsdag blev der observeret flere tornadoer, som udsprang fra den tropiske storm - dog uden de store ødelæggelser.

I løbet af weekenden bevæger Andrea sig op langs den amerikanske østkyst hele vejen til Canada og passerer undervejs tæt forbi storbyerne Washington, New York og Boston. Ifølge prognoserne vil stormen på det tidspunkt fortsat være forholdsvis svag, og der er ikke umiddelbart forventninger om problemer ud over store mængder nedbør.

Navne i 2013

Så snart middelvinden i et tropisk lavtryk når tropisk stormstyrke på 63 km/t (17,5 m/s), så navngives det.

Listen med navnene til 2013 ser således ud: Andrea, Barry, Chantal, Dorian, Erin, Fernand, Gabrielle, Humberto, Ingrid, Jerry, Karen, Lorenzo, Melissa, Nestor, Olga, Pablo, Rebekah, Sebastien, Tanya, Van og Wendy. (Q, U, X, Y og Z er for svære at finde passende navne til).

7. juni 2013.

Andrea i Den Mexicanske Golf

Andrea i Den Mexicanske Golf inden landgangen i Florida. Foto NOAA.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle