De færøske fjelde dækket af sne - mere på vej

Natten til onsdag får Færøerne ganske hårdt vintervejr med sne og vindstød af stormstyrke.

I forbindelse med et lavtryk over Skandinavien strømmede kold luft mandag og natten til tirsdag ned over Færøerne fra nord. Det betød for april usædvanlig nattefrost flere steder. Og ikke mindst sne!

Tirsdag ligger sneen fortsat i fjeldene mange steder. Fotoet herunder er fra Sornfelli i ca. 750 meters højde.

Sne på Sornfelli på Streymoy

Kameraet står ved indgangen til den militære installation på bjerget Sornfelli på øen Streymoy og giver udsigt mod øst. Foto Færøernes Kommando.

Nulgrader-grænsen sladrer om sne

Mandag afslørede en vejrballon, at nulgrader-grænsen over Færøerne lå i 539 meters højde. I nat ved midnatstid var grænsen faldet til 187 meters højde.

"Vi bruger højden af nulgrader-grænsen som et groft pejlemærke, for i hvilken højde nedbøren vil falde som ren sne", fortæller meteorolog Jesper Eriksen, som tirsdag eftermiddag har ansvaret for DMI's nordatlantiske vejrudsigter.

"Sneen kan dog overleve et stykke under nulgraden-højden, da der går lidt tid før den smelter. Så i morges skulle man næppe særligt langt op i fjeldene før det blev hvidt", siger han.

Færøerne får udbredt nedbør resten af tirsdagen.

"I aften, selv i de lavere højder, kan nedbøren falde som slud eller sne. Men da der er lunere luft på vej op over Færøerne sydfra, går nedbøren de fleste steder hurtigt over i regn".

Vejrkort

Højden af nulgrader-grænsen i meter natten mellem mandag og tirsdagt klokken 00 utc (02 dansk sommertid). Det fremgår, at der ligger et lavtryk over Skandinavien som sendte kold luft ned over Færøerne fra nord og gav den lave nulgradshøjde. Der ligger også et andet lavtryk sydvest for Island (se nedenfor). Klik for stor version.

Mere af samme skuffe

Det er dog ikke slut med vintervejret endnu, påpeger Jesper Eriksen.

"Natten til onsdag går vinden igen om i nord. Det sænker langsomt højden af nulgrader-grænsen til mellem 150 og 200 meter. Det betyder, at nedbøren mange steder igen falder som sne. Og da der samtidigt blæser en hård kuling med vindstød af stormstyrke, bliver vejret særdeles råt at bevæge sig ud i", advarer meteorologen.

Onsdagen vejr byder på vekslende skydække med byger. Den meste nedbør vil nok falde som sne - i al fald hvis man er blot er en smule oppe i terrænet.

30. april 2013.

Vejrkort

Lavtrykket, der lå sydvest for Island, bevægede sig mod øst under uddybning. Natten til onsdag klokken 00 utc ventes det at ligge over Færøerne. Når det bevæger sig videre østover, går vinden på Færøerne i nord og tiltager op til hård kuling med vindstød af stormstyrke. Samtidig går nedbøren over i sne med snefygning. Klik for stor version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle