Der er noget i luften - birkepollen

Efter en lang og mørk vinter ser vi frem til forårets komme med lys og luft. Naturen blomstrer, og alt springer ud. Smukt ser det ud.

Men foråret betyder også, at de allergifremkaldende pollen sætter sig sine spor hos allergikerne. Det længeventede forår med al dets blomsterflor modtages med blandede følelser af landets mange pollenallergikere. Snue, nysen og kløende øjne - symptomerne er mange.

Man er ikke i tvivl som pollenallergiker: Sæsonen for birkepollen er skudt i gang med 50 pollen i fælden på taget af Lyngbyvej. 

Birkepollensæsonen er dermed startet en lille uge senere end pollenkalenderen normalt tilskriver, og en lang måned med birkepollen er i vente forude.

Birk i blæsten allerede for flere dage siden

Er du birkepollenallergiker, så har du sikkert allerede bemærket begyndende symptomer i løbet af de sidste dages tid, hvor birkepollen er blæst ind over landet sydfra.

Mens de danske birketræer ikke før nu har været helt klar til sæsonen, har tyske birketræer allerede i flere dage sendt birkepollen op til Danmark.

Tusindfryd

Forår betyder birkepollen i luften.

Pollenvarsler

I sæsonen for birkepollen udsender DMI og Astma-Allergi Danmark dagligt dagens pollenvarsel sammen med dagens pollental. Pollenvarslet angiver, hvor mange pollen, der forventes det kommende døgn.

Først på foråret udsendes pollenvarsler for el og hassel mens birk tager al opmærksomheden i maj måned. Sommeren over udsendes pollenvarsler for græs og bynke.

Birkeskov

Birkeskov. Foto Iwona Muszynska.

Gode råd til pollenallergikere

Det er umuligt helt at undgå pollen. Derfor er det vigtigt at sørge for effektiv medicinsk behandling og at holde øje med dagens pollental og pollenvarsling.

Har du - trods optimal behandling - symptomer, når pollentallet er højt, er her nogle gode råd:

  • Mindsk pollen i øjnene ved at bruge solbriller eller cykelbriller.
  • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.
  • Undgå at tørre tøj udendørs i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj.
  • Hold siesta i timerne omkring frokost, hvor der er flest pollen i luften.
  • Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften.

26. april 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle