Glatte veje trods mildt vintervejr

Lad ikke det milde vejr slække på din opmærksomhed i trafikken. Selvom varmen er trukket ind over landet, er vejene stadig glatte.

Søndag den 27. januar 2013 trak en front hele vejen hen over Danmark efterfulgt af mild atlanterhavsluft. Temperaturen steg til over frysepunktet, og natten til mandag lå minimumstemperaturerne for første gang i mere end to uger over frysepunktet de fleste steder.

Minimumstemperaturer

Minimumstemperaturerne lå over frysepunktet i to meters højede i det meste af landet fra søndag den 27. januar 2013 klokken 21:00 og 12 timer frem. Grafik Peter Riddersholm Wang.

Minimumstemperaturerne under frysepunktet på Sjælland og Bornholm blev målt søndag aften før fronten. Efter fronten var temperaturer alle steder over frysepunktet i to meters højde, som er den højde hvori luftens temperatur bliver målt.

Mildt i luften, men koldt på overfladen

Trods den markante mildning i luften var det glat i næsten hele landet mandag morgen og et stykke op af formiddagen. Forklaringen på det er todelt.

"Efter fronten klarede det delvist op, og hullerne i skydækket fik temperaturen til at falde lidt igen. Det var nok til, at temperaturen ved overfladen faldt til under frysepunktet igen," fortæller DMI’s vagtchef Olaf Mathiassen.

Huller i skydækket giver ofte glat føre i de kolde vintermåneder, men denne gang var det kun en del af forklaringen på det glatte føre.

Efter en lang periode med frostvejr døgnet rundt er jorden frossen. Til at begynde med når frosten kun ned i den allerøverste del af jord, men jo længere frostperioden bliver, jo længere ned i jorden fryser det. Da vi i de seneste to en halv uge har haft frost døgnet rundt har kulde og frost forplantet sig ned gennem flere jordlag.

Risiko for glatføre kort

Risiko for glatføre mandag helt frem til først på eftermiddagen mandag den 28. januar 2013 trods positive lufttemperaturer.

En markant mildning i luften påvirker også temperaturen i jorden. Varmen forplanter sig ned gennem de øverste jordlag, men det går ikke lige så hurtigt som i luften. Jorden skal tøs op, og det tager tid, ligesom når vi tager frossen mad op af fryseren. Lidt populært kan man sige, at vi for en stund bor på en isklump, der er ved at smelte. Den kolde jord får vand på overfladen til at fryse til is, og det giver frysende våde vejbaner.

Faren er ikke ovre endnu

Den kommende nat forventer meteorologerne igen glatføre. Der er fortsat to kilder til glatføre. Den kolde jord kan endnu få smeltet vand på overfladen til at fryse, og oven på det kan der komme et nyt hvidt og glat lag nedbør.

"Sidst på aftenen og i nat trækker nedbør op over landet fra sydvest. Det begynder som regn, men slår mange steder over i slud eller tøsne senere. Nedbøren trækker kulde med sig ned fra de højere luftlag, når den falder, og natten til tirsdag forventer vi, at kulden oppefra bliver trukket så langt ned, at nedbøren på et tidspunkt ikke længere kan nå at smelte, før den rammer jorden," fortæller Olaf Mathiasen fra DMI.

Alt i alt bliver der derfor natten til tirsdag, onsdag morgen og formiddag risiko for både pletvis isglatte veje på grund af jordens restkulde og slud- og sneglatte veje.

Det er altså fortsat vigtigt at færdes ekstra varsomt i trafikken, hvis glatføreulykker skal undgås.

Snelandskab

Mild luft strømmer ind over Danmark fra vest, men det er fortsat glat på overfladen. Foto Kurt Winkler.

28. januar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle