En markant mildning i luften påvirker også temperaturen i jorden. Varmen forplanter sig ned gennem de øverste jordlag, men det går ikke lige så hurtigt som i luften. Jorden skal tøs op, og det tager tid, ligesom når vi tager frossen mad op af fryseren. Lidt populært kan man sige, at vi for en stund bor på en isklump, der er ved at smelte. Den kolde jord får vand på overfladen til at fryse til is, og det giver frysende våde vejbaner.
Faren er ikke ovre endnu
Den kommende nat forventer meteorologerne igen glatføre. Der er fortsat to kilder til glatføre. Den kolde jord kan endnu få smeltet vand på overfladen til at fryse, og oven på det kan der komme et nyt hvidt og glat lag nedbør.
"Sidst på aftenen og i nat trækker nedbør op over landet fra sydvest. Det begynder som regn, men slår mange steder over i slud eller tøsne senere. Nedbøren trækker kulde med sig ned fra de højere luftlag, når den falder, og natten til tirsdag forventer vi, at kulden oppefra bliver trukket så langt ned, at nedbøren på et tidspunkt ikke længere kan nå at smelte, før den rammer jorden," fortæller Olaf Mathiasen fra DMI.
Alt i alt bliver der derfor natten til tirsdag, onsdag morgen og formiddag risiko for både pletvis isglatte veje på grund af jordens restkulde og slud- og sneglatte veje.
Det er altså fortsat vigtigt at færdes ekstra varsomt i trafikken, hvis glatføreulykker skal undgås.