Grønlands indlandsis: Kraftig afsmeltning i juni

Indlandsisen på Grønland oplevede i juni måned 2013 kraftig afsmeltning. Køligere vejr har dog sørget for, at den totale massebalance nu ligger lidt tættere på normale værdier.  

”Efter et tørt forår, særligt i Vestgrønland, har smeltesæsonen for alvor taget fart i de første tre uger af juni,” siger Peter Langen fra DMI og uddyber:

”Selv om det ikke har været lige så kraftigt som under rekord-afsmeltningen i juli sidste år, så har juni-afsmeltningen alligevel udstukket en kurs for smeltesæsonen 2013, der ikke er så forskellig fra den i 2012.”

Høje juni-temperaturer

Dette års kraftige afsmeltning er et resultat af høje juni-temperaturer og det faktum, at der ikke er faldet så meget sne i år. Isoverfladen var derfor mørkere end normalt og i stand til at opsuge mere sollys.

”Grundlaget for dette istab er blevet lagt af den lave isrefleksion på grund af det tørre forår, og det er siden blevet forstærket af høje temperaturer i midten af juni,” siger Jason Box fra GEUS.

Køligere vejr sat ind

På Polar Portal kan man følge både overflademassebalancen og den totale massebalance af Grønlands indlandsis.

Lige nu ligger overflademassebalancen og den totale massebalance lidt tættere på normale værdier, eftersom køligere vejr har sat ind.

”Efter omtrent tre ugers kraftig afsmeltning blev varmen afbrudt den 23. juni af en tilbagevenden til køligere vejr, og den totale massebalance er nu lidt tættere på normale værdier,” slutter Jason Box fra GEUS.

Indlandsisen

Foto af Martin Munck.

Læs mere om Grønlands indlandsis på Polar Portal. 

Polar Portal er et samarbejde mellem DMI, GEUS og DTU Space. Her formidles de seneste observationer og den nyeste viden om is- og klimaudviklingen i Arktis.

9. juli 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle