Først Allan og kort efter Bodil. På bare halvanden måned er Danmark blevet ramt af to storme. Vil fremtiden bringe flere og mere intense storme med de menneskeskabte klimaændringer, spørger man sig selv?
Artiklen er revideret den 10. december 2013 med forskellige præciseringer.
Resultater fra klimamodeller tyder på, at svaret sandsynligvis er et ja.
Klimamodeller fodres med den forventede udvikling i atmosfærens indhold af drivhusgasser og beregner så et klima, der passer med drivhusgaskoncentrationerne. Det er selvfølgelig en usikker affære, og resultaterne repræsenterer scenarier (mulige udviklinger) snarere end forudsigelser. Forskellige modeller kan give forskellige resultater, og det kræver en grundig analyse at konkludere på resultaterne.
De rammer os
Undersøgelser, der bygger på samlinger af mange modelsimuleringer, viser en forøgelse af ekstrem vind i havene omkring Danmark frem mod år 2100. Se figuren nedenfor og læs mere i den videnskabelige artikel af Donat et al. anført nederst i artiklen.
Vinden forøges i et bælte på Danmarks breddegrader - fra Storbritannien til Baltikum. I den nyeste rapport fra FN’s klimapanel IPCC (link nederst i artikel) viser en analyse af mange globale klimamodeller et forøget antal lavtrykspassager netop i dette område i fremtiden. Mekanismerne, der forårsager dette, er komplekse.
