Kold luft over lunt hav
Kulden fra Sibirien siver hele tiden ned til os som en tyktflydende masse fra nordøst. Undervejs skal den hen over et endnu lunt hav: Botniske Bugt og Østersøen. Den lune bund fra havet indeholder en del fugt, som fordamper op i luften oven over.
Da varm luft er lettere end kold luft, stiger den varme, og i dette tilfælde fugtige luft, til vejrs som varme luftbobler. På vejen opad afkøles luftboblen langsomt af den omkringliggende kolde luft og det faldende tryk. På et tidspunkt bliver den afkølet så meget, at den ikke kan indeholde sin fugt mere. I det niveau kondenseres fugten ud og bliver til skyer.
Når vi ser på skyerne, der er dannet under denne proces, ses det tydeligt, at skyernes underside ligger i samme niveau. De har en flad bund, der afslører præcis i hvilken højde luftens mætningspunkt er nået. Fredag den 18. januar 2013 er det i cirka en halv kilometers højde.
Så længe en luftboble er varmere end sine omgivelser, fortsætter den med at stige. Og så længe der er mere fugt i den afkølede luft, end den kan indeholde, fortsætter skydannelsen.
Fredag ligger toppen af skylaget i 1,5 kilometers højde. Men hvorfor stopper opstigningen der?