Kulturnat 2013: Skal jeg blæse en vind med munden?

Flere end tolv hundrede besøgte fredag aften Energistyrelsen i Amaliegade på Kulturnat 2013. Her viste Klima-, Energi- og Bygningsministeriet (KEBMIN), hvad de arbejder med på en populær måde og med indbyggede aktiviteter for børn og voksne.

Var KEBMIN ikke på programmet hos kulturnattens gæster, så kom det i mange tilfælde, blandt andet fordi medarbejdere gik rundt i Københavns gader og reklamerede. Og så kunne de lokke med en gratis tur med cykel-taxa tilbage fra Amaliegade.

"Efter besøget fortalte nogle af gæsterne, at KEBMIN var aftenens bedste oplevelse, og at de ville komme igen næste år," siger kommunikationsmedarbejder Nina Wallin, DMI.

Kulturnat DMI

At passe DMI's stand med en vindmåler til afprøvning var ikke ufarligt. "En dreng gav den hele kroppen, tog tilløb og blæste sit tyggegummi ud - dog uden at ramme vindmåleren," fortæller meteorolog Kim Sarup. Senere fik han spørgsmålet: "Skal jeg blæse en vind med munden?" "Ja, tak. Det er derfor, at den er sat i den højde," svarede Kim. Aftenens rekord var at blæse en hård kuling (18.6 m/s) – et stykke over minister Martin Lidegaards resultat på en kuling (14.4 m/s). Foto Palle Bo Nielsen.

Kulturnat DMI

"Det ved jeg," siger en engageret besøgende på DMI's stand med fingeren velopdragent i vejret. Videnskabelig medarbejder Jacob Brock har lige spurgt om vægten af varm luft i forhold til kold. Jacob forklarer dannelsen af byger for unge og gamle med udgangspunkt i det kraftige tordenvejr om morgenen den 18. september over de østlige dele af København. Over standen hænger en radiosonde, som Jacob også fortæller om. En far og søn lytter andægtigt, hvorefter faderen med et smil oplyser, at han selv har sendt 1.500 af dem op i Grønland. Foto Palle Bo Nielsen.

Kulturnat DMI

"Hvordan ser et isbjerg ud under vandet?" Oceanograf Nicolai Kliem har spurgt en besøgende, og så begynder overvejelserne. Begge tænker højt. For Nicolai blev det seks timer med besøgende efter besøgende. ”Efter de første fire timer som videnskabsformidler kunne jeg godt mærke i halsen, at jeg havde snakket og snakket uden pause, og så måtte jeg hente mig en kop kaffe og en flaske vand.” Foto Palle Bo Nielsen.

Kulturnat DMI

Tip en 10’er! Mor og søn kaster sig over tipskuponen. De ville gerne vinde et besøg i Vejrtjenesten på DMI for op til 25 personer. Nogle af svarene findes på en planche ved standen. Med lidt hjælp af standens meteorologer bliver alle spørgsmål besvaret. 69 besøgende udfyldte og afleverede tipskuponen. Men spørgsmålene var svære, og kun fire kuponer var helt rigtigt udfyldt. Især tre spørgsmål drillede. De rigtige svar på dem er, at en søbrise er en pålandsvind, som opstår som følge af solopvarmning over land, at passatvinden blæser fra øst mod vest, og at Sir Francis Beaufort var admiral. Foto Palle Bo Nielsen.

15. oktober 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle