Laaang vinter går i nul

Vinteren har budt på rigtig meget vinter og masser af dage med snedække. Alligevel er temperaturen fra december til februar helt oppe på 0°C. To meget milde perioder er forklaringen.

Mange af os har oplevet vinteren som usædvanlig lang denne gang. Af de indtil videre omkring 12 vinteruger, har ca. fire været milde med et gennemgående døgnmiddel over 0°C, mens de øvrige otte har været kolde med et døgnmiddel under 0°C.

Interessant nok, så dukker den markante overvægt af kulde ikke rigtig op, når den gennemsnitlige temperatur siden 1. december gøres op. Til og med den 24. februar ligger Danmark nemlig lige præcis på 0,0°C.

Forklaringen er selvfølgelig, at de milde perioder var mildere, end de kolde kolde.

Kort over temperaturer i Danmark

Temperaturen i Danmark fra 1. december 2012 til og med 24. februar 2013. Grafik Peter Riddersholm Wang.

Denne vinter kort fortalt

Den hurtige historie om vinteren 2012-2013 er en december delt op i en meget kold start og en noget mildere slutning - specielt den sidste uge af julemåneden var decideret varm for årstiden.

Varmen fortsatte ca. ti dage ind i januar, hvorefter vejret slog endnu en kolbøtte og i perioder var endog meget koldt frem til den 26; hvorefter de sidste dage var milde.

Februar har gennemgående været til den kolde side, med enkelte milde døgn imellem - mest udpræget mandag den 4.

Overordnet fordeling af kolde og milde perioder henover vinteren

Den overordnede fordeling af kolde (gennemsnit under 0°C) og milde (gennemsnit over 0°C) perioder i vinteren 2012-2013. Grafikken viser umiddelbart et massivt koldt overtag. Det slår dog ikke igennem i gennemsnitstemperaturen for vinteren, som er 0,0°C. Det skyldes, at de milde perioder har været meget milde, mens de kolde har været på det jævne kolde. De sidste fire døgn kender vi endnu ikke 'polariteten' på - men i prognoserne hælder de en smule til den milde side.

Årstid med ekstremer

I Danmark har vi koldt, solrigt vintervejr, når østlige og nordlige strømninger fra kontinentet dominerer. Til gengæld er vejret mildt, regnfuldt og blæsende, når vinden overvejende blæser fra de vestlige, atlantiske retninger.

At luften er mild mod vest og kold mod øst betyder, at vinterperioden kan være meget uens fra år til år i Danmark. I nogle vintre skifter den dominerende strømning frem og tilbage, mens den i andre år kan være stort set ensrettet flere måneder i træk.

De to yderpunkter er forudsætningen for, at vinteren uden sammenligning er den periode, hvor forskellen mellem den koldeste og den varmeste udgave af årstiden er størst; nemlig hele 8,2°C. Det samme tal for foråret er 6,1°C, for sommeren 4,3°C og for efteråret 5,5°C.

Vi skal altså forvente store forskelle både mellem de enkelte vintre og i visse år inden for den enkelte vinter. Det er årstidens natur.

25. februar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle