Lokale temperaturmålinger gør Greve glad

Både naturen i Greve og kommunekassen glæder sig over to nye vejtemperaturmålere. Bare i denne vintersæson har de ind til nu sparet fem saltninger på kommunens veje.

Da vintersæsonen 2012/13 startede op, havde Greve kommune ændret procedure for, hvordan glatførebekæmpelsen skulle varetages. Den nye metode har allerede før vintersæsonen er afsluttet vist sig rentabel. 

 

Kommunen investerede i to nye temperaturmålere, der blev sat på særligt temperaturfølsomme steder i henholdsvis Hundige og Tune. Derudover valgte de at supplere Vejdirektoratets automatiske meldinger med Vejdirektoratets glatføreprogam VejVejr, der blandt andet præsenterer observationer og prognoser for vejbanerne.

"Når Vejdirektoratet tager ud og salter deres veje, får vi en melding fra dem om, at de kører ud. Det har vi tidligere brugt som ledetråd for, hvornår vi skulle salte på vores kommunale veje," fortæller Claus Winther, der er skov- og landskabsingeniør i Greve kommune.

Når der er risiko for glatføre på motorveje og hovedveje, er det ikke ensbetydende med, at der også bliver glat inde på de mindre veje i kommunen, erfarer kommunen. De to nye vejmålere og tilknytningen til Vejdirektoratets VejVejr har givet en ny indsigt i de lokale glatføre forhold.

Vaisala-måler

Måleren i Tune er en 'Vaisala-måler' magen til den, der her ses på Svingbroen i Næstved.

"Glatføre kan være meget lokalt, det vidste vi godt. Vi er derfor glade for de nye værktøjer, vi har fået til rådighed i denne vintersæson. Faktisk har vi allerede sparet fem saltninger i denne vintersæson i forhold til, hvordan vi ville have saltet, hvis vi havde brugt vores tidligere metode. Det gavner både naturen og vores pengekasse."

Det koster penge, at opstille målere og investere i et nyt system, men det betaler sig.

"Vi har allerede nu - før den første vintersæson med det nye set up er slut - sparet flere penge på ikke at salte i denne sæson end det har kostet os at etablere systemet," slutter en tilfreds Claus Winther af.

12. februar 2013.

Vejrmåler i Tune

Vejtemperaturer fra den nye måler i Tune den 12. februar 2012. Vejtemperaturen når over frysepunktet lidt efter 10:30, mens luftens temperatur og dugpunktstemperaturen fortsat ligger under 0°C. Grafik fra VejVejr.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle