Lyse nætter i hele landet

Nu er der lyse nætter i det danske land - hele vejen fra Gedser til Skagen.

Med det nordlige Danmark i spidsen startede de lyse nætter på Skagen allerede sidst i april. Med Gedser, som den sidste til at tage del i de lyse tider, er der nu her i maj måned lyse nætter i hele det danske land. 

Maj til august

De lyse nætter optræder på vore breddegrader cirka fra maj til midt i august, hvor det astronomiske tusmørke igen bliver afløst af den mørke vinternat.

Tommelfingerreglen for lyse nætter hedder fra 5/5 til 8/8 i København og fra 28/4 til 14/8 på Skagen. Dog kan der være forholdsvis stor forskel på, hvornår de lyse nætter begynder alt efter, hvor du befinder dig i landet.

Sommeraften

Til de lyse nætter hører også muligheden for lune sommeraftener. Foto Rune Øster Mortensen.

Et spørgsmål om grader og hældninger

I de lyse nætter synes natten eller rettere nattehimlen lys, og det er den, fordi solen ikke synker så langt under horisonten, efter den er gået ned. Sollyset kan stadig nå at oplyse himlen.

Det skyldes, at Jordens akse (gennem polerne) på denne årstid hælder mod Solen. Definitionen på lyse nætter er, at Solen er mindre end 18 grader under horisonten, fra den går ned, til den står op. Ved midsommer umiddelbart før Skt. Hans er Solen kun cirka 11 grader under horisonten midt på natten.

 

 

13. maj 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle