Månen fotograferet i Jordens halvskygge

Natten til lørdag d. 19. oktober 2013 kunne man se en halvskyggemåneformørkelse fra Danmark. Desværre var den svær at se med det blotte øje, men heldigvis fik naturfotograf og biolog Michael Stoltze fanget den med sit kamera.

En del danskere trak i den varme jakke natten til lørdag for at se måneformørkelsen. Desværre måtte mange gå skuffede hjem, da den var rigtig svær at se. Stod du i nærheden af lys fra bygninger, var det endnu sværere at se den. Michael Stoltze var til gengæld vaks med kameraet og fik fanget Månen, efter den var gledet ind i Jordens halvskygge.

"Det var svært at se, at Månen var formørket af Jordens halvskygge i morges kl. 1:50. En halvskyggemåneformørkelse er ikke til at se med det blotte øje. Men med kamerablænde 5, ISO 100 og 1/400 sekund eksponering afslørede formørkelsen som en svag skygge," siger Michael Stoltze.

fuldmåne

Fuldmåne kl. 22.30. Foto Michael Stoltze. Klik for fuld størrelse.

Måneformørkelse

Måneformørkelsen kl. 01.50. Foto Michael Stoltze. Klik for fuld størrelsen.

Solen belyser stadig Månen under en halvskyggemåneformørkelse, og derfor kan formørkelsen være svær at se. Først ved en total måneformørkelse vil det være til at se med det blotte øje, hvor Månen også vil få en kobberrød farve på grund af afbøjet lys fra atmosfæren.

Måneformørkelse

Størrelsesforholdene ikke korrekt skaleret. Grafik Michella Rasmussen

Den næste totale måneformørkelse, som kan ses fra Danmark, opstår først i september 2015, men skulle vi få en halvskyggemåneformørkelse at se næste år, kan du prøve at følge Michael Stoltzes fotoråd og på den måde få måneformørkelsen at se.

23. oktober 2013

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle