Murmelmeteorolog: Foråret er nær

Hvert år den 2. februar henter bystyret i Punxsutawney, Pennsylvania, USA, det berømte murmeldyr Phil ud af sit bo for at høre den kommende sæsonprognose.

Tysk tradition foreskriver, at hvis et dyr i hi ser sin skygge den 2. februar, vil vinteren fortsætte yderligere seks uger. Der er et væld af gnavere i amerikanske byer, som hvert år under stor moro bliver hevet frem fra hi den 2. februar for at få denne prognose. Den mest berømte, Punxsutawney Phil, lovede lørdag snarligt forår. Phil er en erfaren herre, hvis man tror bystyret i Punxsutawney, som i år hev murmeldyret frem for 127 år i træk.

Den kendte gnavermeteorolog ved en tidligere lejlighed

Den kendte gnavermeteorolog ved en tidligere lejlighed. Foto Alan Freed, venligst stillet til rådighed af groundhog.org

Kyndelmisse - vejrvarsler mudrer vandene

Den 2. februar er det Kyndelmisse, og dagen har flere gamle vejrvarsler knyttet til sig. Særligt et af dem påkalder sig opmærksomhed i denne sammenhæng. Det lyder "Der kommer megen sne efter en solklar kyndelmisse, men er det gråvejr, vil vinteren snart slutte". Det peger unægtelig i en lidt anden retning end murmeldyret Phils forudsigelsen, men som altid, så er vi meget klogere senere på året.

Det danske kyndelmissedyr

I Danmark har man siden de ældste tider haft opmærksomheden rettet mod et andet kyndelmissedyr. Herhjemme er det grævlingen, vi skal holde øje med", fortæller Ib Askholm forfatter til bogen "Den gamle danske Vejrbog".

"Om grævlingen sagde/siger man, at den for første gang på året søger ud af sin hule den 2. februar. Når den kigger ud af hulen, må det ikke være solskin, for så bliver dyret så bange for sin egen skygge, at den skynder sig tilbage i sin hule, hvor den bliver i endnu syv uger".

Sagt med andre ord: Hvis Solen skinner 2. februar, når grævlingen kommer ud, fortsætter vinteren til midt i april.

Hvis det gamle vejrvarsle kommer til at holde stik i 2013, så er vinteren slut for i år på Bornholm, hvor Solen slet ikke skinnede 2. februar 2013. I den anden ende af soltimeskalaen for den 2. februar ligger Ødum nordvest for Aarhus, her skinnede Solen 7,5 time.

Grævling

Mon grævlingen kom ud af sin hule den 2. februar 2013? Foto fra Wikipedia af Didier Descouens.

3. februar 2013, opdateret 4. februar 2013

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle