Pas på torsdagens frysende våde vejbaner

Myldretiden torsdag kan blive en glat affære. Vejbanerne er endnu våde efter nattens regn, og nu kommer frosten.

Skal du køre, cykle eller gå torsdag, så pas på. Det kan være endog meget glat.

Årsagen er det, meteorologerne kalder 'frysende våde vejbaner'. Vand fra nattens regn ligger endnu på de fleste overflader, og iskold luft strømmer nu ind over landet fra nord.

Det fryser allerede

"Her sidste på formiddagen fryser det allerede flere steder i Jylland og i det nordlige Sjælland", fortæller vagtchef Thyge Rasmussen.

Thyge Rasmussen påpeger, at selv om luften, der bringer kulden til os fra nord, er tør, så når regnvandet næppe at fordampe helt.

"Der er måske ikke det mest ekstreme eksempel på frysende våde vejbaner, men det sker til gengæld på et uheldigt tidspunkt - midt i eftermiddagens myldretid", advarer han.

Saltning ved Storebæltsbroen

I Danmark salter vi præventivt. Foto Vejdirektoratet.

Usynligt glatføre

I Danmark salter vi præventivt. Det betyder, at glatførebekæmpelsen starter på de større veje, inden frosten sætter ind. Det er dog aldrig en 100% garanti mod glat føre, og på mindre veje, stier og fortove, er der ikke nødvendigvis hverken saltet eller gruset.

Frysende våde vejbaner er et af de allerfarligste vejrfænomener, vi kan opleve. Det kræver næsten hvert år som minimum personskade i Danmark.

De frysende våde vejbaner er en af de 'usynlige' former for glatføre. Samtidig optræder frysende våde vejbaner ofte uden sne i landskabet. Og erfaringen viser ellers, at sne omkring vejene helt automatisk får os trafikanter til at køre mere forsigtigt.

Is

Når regnvand fryser, er resultatet is. På taget af en bil er det smukt - på vejbanen er det dødsens farligt.

10. januar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle