Så koldt kan foråret ende

Første halvdel af foråret er forbi. Og her to uger inde i april ligger gennemsnitstemperaturen for årstiden fortsat blot lige over frysepunktet. Men hvor kold kan årstiden egentlig ende? Vi kigger i databasen og filosoferer lidt over tallene.

Tirsdag morgen ligger gennemsnitstemperaturen for foråret 2013 på 0,6°C. Sidste år i samme periode var temperaturen 5,3°C. Prognosen for den kommende måned er heller ikke specielt lun.

Middeltemperaturen for hele riget og det halve forår.

Middeltemperaturen for hele riget og det halve forår. Grafik Mikael Scharling.

Vi får altså svært ved at undgå et samlet set koldt forår. Men hvad er et koldt forår? Og koldt kan det blive?

I den internationale normalperiode 1961-1990 var temperaturen 2,3°C i marts, 5,7°C i april og 10,8°C i maj. Samlet set gav det en temperatur i foråret på 6,2°C. Det når vi næsten med sikkerhed ikke op i år. Så skal maj ende tæt på rekordvarm. Men det går næppe heller så galt, som det gjorde i 1888.

Bunden gik ud af 1888

Det forår for 125 år siden endte gennemsnittet for marts, april og maj nemlig blot på 2,9°C.

To af de tre måneder i foråret 1888 var særdeles kolde. Marts endte på minus 3,0°C. Det er fortsat den næstkoldeste marts DMI har registreret siden målingerne begyndte i 1874.

Efter marts fulgte en april, der endnu står som den koldeste DMI har registreret. Kun 2,5°C i gennemsnit blev det til.

Efter de to iskolde måneder lå maj relativt lunt i svinget med 9,3°C. Det var dog ikke nok til at redde året som helhed, der ligger tæt på det koldeste vi har set i Danmark. I gennemsnit endte 1888 på blot 6,1°C alle måneder inklusiv.

Person på ski

Det er langt fra hvert år, marts tillader en skitur den 23. Foto fra Albertslund Anders Gilbro Nielsen.

Hvor ender foråret 2013?

Men tilbage til nutiden. Hvor placerer foråret 2013 sig, når årstiden slutter den 31. maj?

Her midt i april er vi ca. 3°C bagude i forhold til et forår, der ender på de klimanormale 6,2°C. Og selv om vi lige nu har pæne dagtemperaturer, tyder vejrudsigterne på, at de snart igen falder til omkring 10°C. Til gengæld er nattefrosten forsvundet, så døgnets middeltemperatur er langsomt på vej op.

Ifølge DMI's måneds- og sæsonprognoser ender april samlet set en smule under klimanormalen, mens maj ser ud til at blive temperaturmæssig gennemsnitlig. Alt i alt er 8,8°C et godt bud på en middeltemperatur for anden halvdel af foråret.

0,6 og 8,8°C for de to halve årstider giver en samlet gennemsnitstemperatur på 4,7°C for hele årstiden. Det vil i givet fald være det koldeste forår i 26 år siden årstiden i 1987 endte på blot 4,5°C.

Godt sæsonprognosen lover en fin sommer!

16. april 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle