Sådan endte din sommer

August er slut, og med den er sommeren også forbi ifølge kalenderen. Hvordan endte det så? Det korte svar er 'godt'. Det mellemlange svar får du herunder.

Klimatolog John Cappelen har mandag morgen gjort sommeren op.

"Vi fik 136 millimeter nedbør, 716 soltimer og en gennemsnitstemperatur på 16,1°C", siger han. 136 millimeter gør sommeren til den nedbørfattigste siden 1996, hvor der blot faldt 120 millimeter.

"Den lave nedbørmængde har gjort vores oplevelse af sommeren markant anderledes i år end de senere år, som har været overmåde våde. Heldigvis var de nedbørløse perioder i år ikke så lange, at vi for alvor fik ødelæggende klimatologisk tørke. Men mon ikke haveslangerne og vandingsanlæggene har haft deres at se til særligt i juli?".

himmel

Foto fra sommeren 2013, Birgit Lorenzen. Klik for stor version.

Syv timer og tre kvarter sol om dagen

Sommeren 2013 var også ganske solrig. John Cappelen har opgjort den som 8. solrigeste, siden DMI startede de landsdækkende soltimemålinger i 1920.

"Særligt juli var solrig, men i gennemsnit har vi fået syv timer og tre kvarters sol om dagen, hver dag, hele sommeren. Det er der næppe mange, som er utilfredse med", siger han.

Guldsmed

Foto fra sommeren 2013, Inga Kjær. Klik for stor version.

Sommersol over Danmark i 2013.

Sommersol over Danmark i 2013. Grafik Peter Riddersholm Wang.

Temperatur med et twist

Sommerens mindst spektakulære klimaparameter blev temperaturen, som endte på 16,1°C. Det er den bløde mellemvare og endda lidt koldere end gennemsnittet for perioden 2001-2010. Men gennemsnitstemperaturen fortæller ikke hele historien.

"I solrige, og dermed relativt skyfrie, somre, oplever vi større forskel mellem temperaturen dag og nat. I år var ingen undtagelse. Om dagen var den gennemsnitligt højeste temperatur således 20,6°C. Og det er faktisk højere end gennemsnittet for 2001-2010-somrene, hvor tallet var 20,4°C. Den gennemsnitlige minimumstemperatur for sommeren endte på 11,6°C, noget lavere end gennemsnittet for 2001-2010-somrene på 12,5°C. Og så må ved jo heller ikke glemme juni, der trak ned i varmeregnskabet", slutter klimatologen.

2. september 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle