Skyfri dag sladrer om hvor sneen gemmer sig

Der er endnu sne på jorden enkelte steder i Danmark. 'Spionfoto' fra vejrsatellit afslører hvor.

Fredag strømmer tør og klar luft ned over Danmark fra nord og nordvest. Det sker mellem et højtryk vest for De Britiske Øer og et lavtryk sydøst for Finland.

Som satellitbilledet herunder illustrerer, betyder det en solrig start på kalenderårets første forårsdag.

Skyfrit Danmark 1. marts 2013

Et skyfrit Danmark lidt over middag 1. marts 2013. Data fra Suomi NPP-satellitten nedtaget ved DMI og behandlet af Esben Stigård Nielsen. Klik på billedet for stor version.

Satellitbilledet viser det reflekterede sollys i den synlige del af spekteret. Og da sne har en høj evne til at reflektere sollyset, afslører en skyfri dag, hvor der endnu ligger sne på jorden.

Områderne med sne fremtræder hvide på satellitbilledet. Det er åbenlyst, at Bornholm fortsat er sneklædt.

Alpine effekter i Sydsjælland

Nærstuderer man satellitbilledet, er der dog en sjov detalje, som skyldes lokale, topografiske effekter. På Sydsjælland er der nemlig et område mellem Fakse og Næstved, hvor terrænet stiger til lidt over 100 meters højde - og her ligger der faktisk stadig sne. Man ser det som den lille, lyse klat på billedet.

Andre steder i Danmark kan der ligeledes ligge små områder med sne, som det ikke er muligt for satellitten at se. F.eks. ligger der lidt hist og her i Nordsjælland. Det kan kun anes på billedet, men fremgår mere åbenlyst af dagens manuelle snedybde-målinger.

1. marts 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle