Tag en hue på og se måneformørkelsen natten til lørdag

Natten mellem fredag og lørdag er det tid til årets anden måneformørkelse, som er synlig fra Danmark. Det er en halvskyggemåneformørkelse. Observationsforholdene bliver gode, men det bliver koldt, så husk en varm jakke.

Natten til lørdag kommer den anden måneformørkelse i år. Måneformørkelsen begynder allerede klokken 23.48 fredag den 18. oktober 2013, og den topper klokken 01.50. Månen vil være gledet helt ud af Jordens skygge igen klokken 3.52.

Da der er tale om en halvskyggemåneformørkelse, vil månelyset svækkes. Det kan dog være svært at se med det blotte øje. Hvis det havde været en total måneformørkelse, ville Månen ikke have modtaget noget direkte sollys, men kun afbøjet lys, som ville have fået Månen til at se kobberrød ud.

En måneformørkelse opstår, når Jorden står mellem Solen og Månen. Ved en halvskyggemåneformørkelse, er Månen stadig belyst af Solen, men fordi Månen glider ind i halvskyggen, vil månelyset blive svækket.

Måneformørkelse grafik

Månen glider ind i Jordens halvskygge natten til lørdag, og månelyset vil derfor svækkes. Størrelsesforholdene er ikke korrekt skaleret. Grafik Michella Rasmussen.

Det ser ud til at blive skyfrit i hele landet ved begyndelsestidspunktet, og det burde forblive sådan indtil måneformørkelsen topper, men der kan komme nogle tynde cirrus-skyer ind over Syd- og Vestjylland.

Det vil blive vindstille, men temperaturen vil kun ligge mellem 1 til 2 grader, så en hue og en varm jakke er at foretrække, hvis du skal ud og se formørkelsen.

Du skal kigge mod den sydlige og sydvestlige del af himlen for at finde Månen. Det er nemmest at se måneformørkelsen, hvis du kan komme ud et sted uden baggrundslys fra byer og bygninger.

God fornøjelse!

17. oktober 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle