Test afslørede fantastisk foto af Europa

Klart vejr og manglende månelys får Europas byer til at fremstå tydeligt selv fra mange hundrede kilometers højde.

DMI er ved at klargøre og gennemteste en ny modtagestation til satellitdata. I den anledning kigger Lars Ørum Rasmussen jævnligt data igennem fra den avancerede amerikanske satellit Suomi NPP.

Resultatet fra satellittens passage af Europa natten til torsdag, kan du se nedenfor. Et utroligt foto af et natsort Europa uden tykke, forstyrrende skyer og månelys. Det gør den massive kunstige belysning synlig helt ude i Suomi NPP's bane 824 kilometer over jordoverfladen.

Hvor mange storbyer kan du finde?

'Bølgerne' i det nordvestlige hjørne af billedet er for øvrigt nordlys...

Europas byer

Europa natten til den 17. januar 2013. Data fra Suomi NPP's VIIRS-instrument nedtaget ved DMI. Billedbehandling Lars Ørum Rasmussen.

15 gange flere data

Suomi NPP blev sendt op i oktober 2011 og er opkaldt efter meteorologen Verner E. Suomi.

Satellitten transmitterer 15 gange så mange data som de hidtidige polære vejrsatellitter. Det gør, at den er nødt til at sende i et andet frekvensområde.

For at modtage data i det nye frekvensområde må DMI opgradere modtagestationer med større antenner og nyt modtageudstyr. Det er en større operation, da der skal benyttes en antenne med en diameter på 2,4 meter, som samtidigt skal være bevægelig, så den kan følge en satellit over himlen.

18. januar 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle