Vietnam drukner efter tre tropiske cykloner

Tyfonen Haiyan gjorde ikke tingene bedre, men inden den gjorde sin entre, så havde tropisk lavtryk 30W allerede gjort sit. Og efter Haiyan var ude af mediebillede fortsatte et nyt lavtryk - denne gang med navnet Podul - at hælde regn over det centrale Vietnam.

Tre tropiske cykloner omkring Vietnam

Tre tropiske cykloner omkring Vietnam. Den 6. november var lavtryk 30W på vej ind mod det centrale Vietnams kyst. Indsat billede fra NASA's Aqua-satellit. De lilla områder indikerer de koldest skytoppe med det største potentiale for kraftig regn.
Den 10. november er det så Haiyans tur.
Og den 15. november lægger tropisk lavtryk Podul vejen forbi det centrale Vietnam. Her er indsat et billede fra NASA's Terra-satellit.
Baggrundsbilleder fra WMO's severe.worldweather.wmo.int

Tre tropiske cykloner alle med hver sine enorme mængder nedbør har mættet jorderne i det centrale Vietnam med oversvømmelser, væltede elmaster, bortskyllede veje og broer og jordskred til følge, skriver Thanh Nién News. Oven i købet har flere hydroelektriske værker udledt massive mængder vand, som forøger oversvømmelserne.

”Det var som at køre i et hav,” fortæller DMI-vagtchef Mogens Rønnebek fra det Hue i det centrale Vietnam syd for hovedstaden Hanoi.

Han var fredag på en togtur gennem landet, og han fortæller til dmi.dk, at ”på et tidspunkt var det kun togskinnerne, som var over vandet.”

Mogens Rønnebek mærkede på sin togtur det tropiske lavtryk Podul, som var ved at gå i land i Vietnam som det tredje tropiske system bare ti dage.

”Regnen silede ned, og det var en lidt skræmmende oplevelse,” fortæller vagtchefen fra Hue.

Binh Dinh-provinsen syd for Hue er indtil videre den hårdest ramte region i landet og myndighederne har udsendt politi og militær til området for at hjælpe de nødstedte, men enkelte steder kan hjælpen end ikke nå frem med båd. Flere end 3500 huse i området er fuldstændigt under vand.

Oversvømmelse Vietnam

Gennem et regnvådt togvindue, så landskabet meget dystert ud, fortæller Mogens Rønnebek.

Oversvømmelse Vietnam

Udsigt fra toget. Foto Mogens Rønnebek.

Regn i Hue

Selv i Hue er vandet ikke til at slippe for. Foto Mogens Rønnebek.

Myndighederne i Vietnam opgør tidligt lørdag morgen dansk tid tabstallet som følge af oversvømmelserne til mindst 24. I flere provinser er der sat gang i omfattende evakueringer.

16. november.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle