WMO: 2013 - endnu et varmt år

FN's verdensorganisation for vejr og klima, WMO, udsender hvert år under klimatopmødet en foreløbig status over årets vejr og klima. I år omhandler nogle af hovedpunkterne den fortsat stigende globaltemperatur, supertyfonen Haiyans hærgen på Filippinerne og den lave arktiske isudbredelse.

2013 er godt på vej til at blive blandt de ti varmeste år, siden man påbegyndte registrering af målinger tilbage i 1850. Sammen med 2003 er 2013 i perioden januar til september den syvende varmeste periode nogensinde registreret med en global land- og havoverfladetemperatur, som er 0,48°C (med en usikkerhed på ±0,12°C) over klimanormalen fra 1961 til 1990, og svarer til den seneste ti-årsnormal for perioden 2001 til 2010. Det konkluderer WMO i deres foreløbige status på jordens klima anno 2013 offentliggjort onsdag den 13. november på FN-Universitet i Polens hovedstad Warszawa under klimatopmødet COP19.

Den årlige klimastatus blev lanceret af WMO's vicegeneraldirektør, Jeremiah Lengoasa, som på pressemødet knyttede følgende kommentar til den:

"Årets gennemsnitstemperatur svarer til gennemsnitstemperaturen i det varmeste årti nogensinde målt, 2001 til 2010, og det understreger langtidstendensen af den globale temperatur, nemlig en opvarmende tendens."

Præsentation af WMO's status

Præsentation af WMO's status blev vist på livefeed fra COP19.

Temperaturen ved jordoverfladen

Temperaturen ved jordoverfladen januar til september 2013. Grafik WMO.

Ifølge den foreløbige status fra WMO bekræftes følgende hovedpunkter:

Januar til september 2013 har været varmere end i selvsamme periode i både 2011 og 2012 (årene hvor La Niña havde en afkølende effekt på klimaet).

Hverken La Niña eller El Niño var fremherskende de første ni måneder af 2013 og forventes heller ikke at forekomme i løbet af udgangen af året (både La Niña/El Niño er kendt som store klimatiske drivkræfter).

Det globale havniveau har nået nye højder. Havniveauet er gennemsnitligt steget med ca. 3,2 millimeter per år siden satellithøjdemålinger begyndte i 1993.

Den arktiske havis er kommet sig en smule ovenpå sidste års rekordhøje afsmeltning, men 2013 kan stadig betegnes som værende et af de år, hvor udbredelsen af havis har været mindst.   

Flere regionale begivenheder kendetegner 2013. De fleste af verdens landområder oplevede temperaturer over gennemsnittet. Australien var det land, der satte årets mest ekstreme varmerekord. Årets værste tropiske cyklon var supertyfonen Haiyan, der hærgede Filippinerne i november, og kategoriseres som den værste øgruppen nogensinde har været udsat for.

COP står for Conference of the Parties og er det øverste organ i de internationale klimaforhandlinger. De 192 lande, der har underskrevet Klimakonventionen, er repræsenteret på COP'en og alle større beslutninger med betydning for klimakonventionen bliver truffet her. 19 betyder, at det er det 19. møde i rækken.

Den endelige udgave af WMO’s klimastatus udgives i løbet af marts 2014.

13. november 2013

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle