Det første af de tre datasæt over globale temperaturer er færdig og konklusionen er klar: 2013 var varm og er endnu et år, der placerer sig på top-10 over varme år.
Det er foreløbigt kun amerikanske NASA/GISS, der har offentliggjort sin tal over de globale temperaturer for hele 2013, og der kan stadig komme mindre ændringer. Derfor er tallene fra de to andre datacentre, amerikanske NCDC og britiske CRU imødeset med spænding. Uenigheden mellem de tre datacentre plejer dog at være meget lille.
Ifølge NASA/GISS’s analyser endte 2013 sandsynligvis som det fjerdevarmeste år i den periode, hvor man har haft troværdige globale målinger; de seneste 134 år. Fjerdepladsen deles med årene 1998 og 2002, som afveg med samme værdi, nemlig 0,52°C varmere end den gældende klimanormalperiode 1961-1990. Flere andre år kommer også til næsten det samme resultat, med differencer i størrelsesorden af hundrededel af en grad.
Varmest er stadig 2010, som var 0,57°C varmere end normalperioden. Dermed er alle år siden 1979 (bortset fra 1985 med en negativ afvigelse af 0.01°C) varmere end gennemsnittet.
December 2013 viste – typisk for en vintermåned – store temperaturanomalier (se nedenstående figur). I hele Nordamerika var det meget køligt, koldest med en afvigelse af mere end 4°C over Canadas præriestater. Det var også koldere end gennemsnittet i Nærøsten, Sydøstasien og langs en del af kysterne af Antarktis. Til gengæld findes der et stort område fra Skandinavien gennem den største del af Rusland hen til det vestlige Alaska, hvor det har været meget mildt. De største anomalier (mere end 6°C) blev observeret i et stort område i Central- og Østsibirien. Varmere end gennemsnittet var det også i Sydamerika og den største del af Europa, Afrika og Australien. Over det tropiske Stillehav var temperaturafvigelserne ikke særlig store, mens Atlanten og specielt det Indiske Ocean var en god del varmere end normalperioden.