20°C lørdag - hvis du bor det rigtige sted

Varm vind fra syd sender lørdag termometeret over 20°C lokalt i Sønderjylland og ved Vestkysten.

Lørdag bliver en flot dag i Danmark. Ikke mindst med tanke på, at kalenderen viser oktober. Lokalt kan temperaturerne snige sig helt op på 20°C.

"Jeg ser godt nok ikke helt 20°C i prognosen fra vejrmodellen, men jeg har et stort område med 19°C. Min erfaring siger mig, at så skal vi nok nå 20°C enkelte steder; også ved vores meteorologiske stationer. Det er i Syd- og Vestjylland, det foregår. Jeg gætter på St. Jyndevad og et par steder langs vestkysten", siger fredagens vagtchef Michael Skelbæk.

Selv om det langt fra er hele landet, der får 20°C, så er der dog en fin dag i vente for næsten alle. Den eneste malurt i bægeret er en kraftig blæst. Vi får jævn til frisk vind; som ved kysterne endda kan blive hård.

"Den lune vind blæser op til os fra syd, fordi luften cirkulerer med uret rundt om et massivt højtryk over De Baltiske Lande. Luftmassen er ikke i sig selv helt 20°C, men da vi får masser af blå himmel lørdag, så skal lokal solopvarmning nok driver temperaturen det sidste stykke op", siger meteorologen.

højtryk

Det er et massivt højtryk mod øst, der sørger for den lune søndenvind. Klik for større version.

prognosekorte

På prognosekortet når temperaturen ikke helt 20°C. Meteorolog Michael Skelbæk er uenig. Klik for større version.

Ikke hverdagskost

20°C er ikke hverdagskost i oktober. Det fortæller klimatolog Mikael Scharling, som har kigget data igennem.

"Vi oplever kun 20°C en enkelt dag ca. hvert 3 år i snit, når vi kigger igennem DMI's data fra 1874 og frem. Sidste år nåede vi op på 19,4°C som oktobers højeste, mens vi havde over 20°C i både 2012, 2011 og 2010. Den 1. oktober 2011 nåede temperaturen i Danmark endda helt op på 26,9°C ved St. Jyndevad", siger han.

26,9°C står fortsat som den absolutte topscorer for måneden og eneste meteorologiske sommerdag i oktober.

3. oktober 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle