Arktisk røg kan ses fra satellit

Så I røgen, spørger pensioneret meteorolog Leif Rasmussen sine tidligere kolleger på DMI.

Både i Sibirien og i det nordvestlige Canada er der for tiden talrige skovbrande. Det fortæller tidligere DMI-meteorolog og ekspert i Grønlands vejr, Leif Rasmussen.

Røgen fra de canadiske brande har bredt sig ned over en stor del af USA, og søndag nåede den frem til Diskoområdet i det vestlige Grønland. Det ses tydligt på det amerikanske satellitfoto nedenfor, som Leif Rasmussen har fundet frem.

Røgen fra brande i Canada

Røgen fra brande i Canada har krydset Baffin Island og Davidsstrædet og er nået frem til Disko på Grønlands centrale vestkyst. Foto fra Modis instrumentet på NASAs Aqua-satellit den 27. juli.

Seniorklimatolog John Cappelen fra DMI påpeger, at røgen fra de sibiriske brande tilsvarende kan nå Danmark, hvis vinden går i øst igen.

Leif Rasmussen tilføjer, at selv røg fra Canada i sjældne tilfælde kan nå Vesteuropa. Således oplevede danskerne i starten af 1950'erne en periode med 'blå sol', der netop skyldtes enorme naturbrande i det nordlige Nordamerika kombineret med vedvarende vind fra nordvest.

I 1966 oplevede Leif Rasmussen selv den canadisk røg i Mestersvig på Grønlands østkyst som en blågrå dis omkring fjeldtoppene.

29. juli 2014

En af de canadiske brande på nært hold den 16. juli. Foto fra Modis-instrumentet på NASAs Aqua-satellit. Klik for større version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle