Australsk naturbrand på størrelse med Melbourne

Det sydlige Australien er årstiden tro præget af naturbrande. Øst for Melbourne har en enkelt udviklet sig til usædvanlig størrelse.

Hvert år i sensommeren bliver Australien ramt af enorme naturbrande kaldet 'bush fires' Down Under.

2014 er ingen undtagelse, men denne gang har en enkelt brand udviklet sig til en kæmpe med en diameter på hele 50 kilometer. Det er samme størrelse som Melbourne 200 kilometer mod vestsydvest. Det kunne den amerikanske Suomi NPP-satellit vise, da den natten til den 11. februar passerede området med sit følsomme VIIRS-instrument.

Natfoto natten til den 11. februar

Natfoto natten til den 11. februar optaget med VIIRS-instrumentet på Suomi NPP-satellitten. Foto NASA/NOAA/DoD.

Naturen er selv ude om det

Den Sydaustralske bush er formentlig et af de mest letantændelige miljøer i verden. I foråret og forsommeren vokser den energisk, hvorefter alt, der ikke er træer med dybe rødder, tørrer helt og aldeles ud. Og selv de ikke-udtørrede eukalyptustræer hjælper med til brandfaren med en olierig bark, der nærmest eksploderer, når ilden først har fået fat.

Brandene er naturligvis et irritationsmoment for befolkningen, men naturen har behov for dem. Frøene fra en del planter spirer nemlig først, når de er blevet godt gennemristet. Og indbyggerne i bushen har derfor lært at håndtere ilden med brandbælter, beskyttelsesrum og en effektiv varslingstjeneste. Mere end 1.800 kvadratkilometer bush har allerede været under flammernes plov i sommeren 2013/14 alene i delstaten Victoria, hvor Melbourne ligger.

Nogle brande opstår på naturens eget initiativ sat i gang af heftig lynaktivitet i forbindelse med byger og koldfrontpassager. Andre brande - ofte dem der ender med at true beboede områder - antændes ved malplacerede lejrbål, skødesløs omgang med cigaretskod eller ved direkte pyromanvirksomhed.

Det er altså ikke altid, at naturbrandene holder sig til naturen. Den 7. februar 2009 nåede flammerne helt ind i Melbournes forstæder. 173 omkom og over 400 blev alvorligt kvæstet. Dagen blev efterfølgende døbt 'sorte lørdag'.

14. februar 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle