Danmark på vej mod rekordvarmt 2014

Hvis ikke vinteren kommer tidligt, så ender 2014 som Danmarks varmeste år, siden de landsdækkende målinger startede i 1874.

2014 er på vej til at blive Danmarks varmeste år. Det viser nye data og prognoser fra DMI.

Den nuværende rekord stammer fra 2007, hvor året endte på 9,5°C. DMI vurderer, at 2014 er på vej mod ca. 9,7°C.

Vedholdende varmt år

Ingen af månederne i 2014 har i sig selv sat rekord. Juli tangerede den næstvarmeste målt i Danmark, mens marts og april begge blev de 4. varmeste, DMI har registreret. Alle månederne siden januar har til gengæld været over normaltemperaturen.

"Det er vedholdende varme året igennem, der er på vej til at give Danmark en ny vejrrekord. I dag ligger 2014 med en gennemsnitstemperatur på 10,9°C. Den falder naturligvis frem mod nytår, men den 10. oktober i rekordåret 2007 var temperaturen 10,6°C. Hvis ikke de kommende måneder bliver noget koldere end normalt, så ender vi med en ny rekord", siger klimatolog Mikael Scharling.

Ministeren mener

"Denne rekord er en alarmklokke, som kalder på handling. Jeg håber, at hele verden lytter rigtig godt efter, når FN’s klimapanel IPCC offentliggør deres nye rapport om klimaets tilstand i København d. 2. november. Det er en fælles opgave at sikre os, at denne udvikling ikke fortsætter. Derfor vil jeg kæmpe hårdt for en ny bindende klimaaftale i Paris i 2015, "

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Temperaturkort

Temperaturen i Danmark fra 1. januar til 9. oktober 2007. Gennemsnittet var 10,6°C. Klik for stor version.

Temperaturkort

Temperaturen i Danmark fra 1. januar til 9. oktober 2014. Gennemsnittet er 10,9°C. Klik for stor version.

Fortsat varmt fremover

I DMI's vejrtjeneste har meteorolog Herdis Damberg kigget på de nyeste langtidsprognoser; både for de 3 sidste uger af oktober og for november og december.

”Oktober bliver præget af mild luft fra sydvest. I november ligger vi det meste af tiden i en sydlig strømning af relativt varm luft, fordi lavtryk kører op mod De Britiske Øer og det sydlige Norge. I december er der tegn på, at lavtryksbanen efterhånden bliver en anelse mere sydlig. Derved er der bedre mulighed for perioder, hvor kulden kan trænge ned fra nord”, siger Herdis Damberg.

Hun vurderer, at resten af oktober ender ca. 1½ til 2°C over klimanormalen, november ender mellem 1 og 1½°C over, mens december ender omkring eller lidt under 1°C over. Det giver konservative bud på temperaturer for de 3 måneder på henholdsvis ca. 11°C; 5½°C og 2½°C.

Temperaturernes afvigelse fra klimanormalen

Temperaturernes afvigelse fra klimanormalen de enkelte måneder i rekordåret 2007 (blå) og i år (rød). * For 2014 er anført både de måneder, der reelt er målt (fuld rød), så bud på afvigelserne i årets sidste måneder (gennemsigtig rød). Data og Grafik Mikael Scharling

Hvis vurderingen af temperaturen resten af året holder, ender 2014 et sted mellem 9,6 og 9,8°C. Det er altså ny rekord.

Siden DMI påbegyndte målingerne i 1874, er Danmarks gennemsnitstemperatur steget med omkring 1,5°C.

10. oktober 2014.

Viden om vejr og klima

Se alle