Det danske projekt RETAIN har modtaget 6 millioner fra Det Frie Forskningsråd til forskning i koldt vand og varm sne på Grønland. Målet er mere præcise forudsigelser af fremtidens globale vandstand.
Hvor meget stiger havet i fremtiden på grund af global opvarmning? Det er et kritisk spørgsmål for en lavtliggende nation som Danmark med en kystlinje på over 7.000 kilometer. Et fornuftigt svar kræver, at forskerne forstår de mange processer, som påvirker vandstanden. En del af processerne er knyttet til verdens store iskapper som f.eks. den grønlandske indlandsis.
"En forstærket arktisk opvarmning øger afsmeltningen af Indlandsisen. Det giver mere smeltevand - både på overfladen og i isen", siger professor Jason E. Box fra GEUS; Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser.
Hvad der sker med smeltevandet nede i isen, forstår forskerne endnu ikke til bunds. De ved, at en del af vandet genfryser. Og at genfrysningen opvarmer de lag i sneen, som ligger umiddelbart under overfladen, fordi frysning frigiver en masse energi. Men hvor meget vand, der genfryser, og hvor stor en opvarmning af snelagene, det medfører, ved de endnu ikke.
