FN’s klimapanel: Mulige løsninger på verdens klimaproblemer

FN's klimapanel, IPCC, mødes i Berlin i disse dage for at lægge sidste hånd på en ny delrapport til femte hovedrapport, som færdiggøres i København senere på året.

Tredje delrapport udgør bidraget fra Arbejdsgruppe tre, der beskæftiger sig med, hvordan vi kan modvirke klimaforandringer.

Rapporten vurderer tiltag i sektorer som energi, transport, bygninger, industri og i forhold til arealudnyttelse og planlægning. Rapporten dækker socioøkonomiske aspekter, internationalt samarbejde og finansiering. 

Videnskaben som en del af løsningen

Tysklands undervisnings- og forskningsminister Georg Schütte fremhævede i sin åbningstale, hvorledes videnskaben har en afgørende rolle for fremskridt på klimaindsatsen.

”Forskning, modeludvikling og dataindsamling er essentielle, når det gælder kortlægning og forståelse af klimaforandringer, og de muligheder, vi har for at håndtere udfordringen,” understregede den tyske minister.

Formanden for klimapanelets Arbejdsgruppe tre Ottmar Edenhofer fortsatte i samme dur:

”Hvis vi vil undgå en farlig påvirkning af klimasystemet, indebærer det, at vi modvirker klimaforandringerne. Vores rapport giver en forståelse af de muligheder, vi har til rådighed, for at imødegå denne udfordring baseret på et transparent og videnskabeligt grundlag”.

Eksperter og regeringsrepræsentanter inddrages

Rapporten har under en omfattende høringsproces fået over 38.000 kommentarer fra eksperter og regeringsrepræsentanter, som forfatterholdet derefter har indarbejdet.

Klimapanelets opgave i denne uge er at sikre, at rapportens sammendrag for beslutningstagere ikke kun er balanceret og letlæseligt, men at det også fremhæver de mest relevante pointer fra den 2000 siders lange baggrundsrapport. 

Regeringsrepræsentanterne kan ikke foretage tekstændringer, der ikke er godkendt af de videnskabelige forfattere og har rod i baggrundsrapporten.

Offentliggørelse af Femte Hovedrapport

Tredje del af IPCC’s Femte Hovedrapport offentliggøres ved et pressemøde i Berlin d. 13. april.

Klimapanelets Femte Hovedrapport afsluttes i oktober, hvor København er vært for mødet. Her offentliggør panelet den samlende synteserapport.  

8. april 2014.

Berlin

Konferenceområdet i Berlin hvor FN's klimapanel lige nu mødes for at lægge sidste hånd på delrapporten til femte hovedrapport, som færdiggøres i København senere på året. Foto Tina Christensen. Klik for større version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle