Isvinteren er langt væk

Det er blevet koldt i Danmark - men skal sandheden frem, så har det i vintersammenhæng ikke været koldt i ret lang tid. Først midt i januar begyndte dagtemperaturerne at komme under frysepunktet, og selv om det nu føles bitterligt koldt, så er isvinteren ikke lige i sigte.

"Vi skal have mindst 14 dage mere med konstant frostvejr, før vi kommer i nærheden af isvinter," siger klimatolog Flemming Vejen fra DMI’s sektion for Salg og produktudvikling. "Og som prognoserne ser ud for de kommende dage, så er der umiddelbart ikke noget, der peger i den retning. Tværtimod ser det ud til at vi er på vej mod en mildning."

Kuldesum

Starten på isbrydningen i forhold til den såkaldte kuldesum viser, at der er lang vej til den isvinter, som efter al sandsynlighed ikke kommer. Der er kun ét fortilfælde de sidste 85 år, hvor kulden er startet næsten lige så sent: det var i 1955/56. Her kom statsisbryderne først i gang midt i februar efter 3 ugers næsten ubrudt frostvejr inkl. 6 døgn med tocifrede minusgrader. Dengang var havtemperaturen meget koldere i januar, end vi har set i 2014.

Den lidt mærkelige definition på en isvinter tilskriver, at det er isvinter, når en af statsisbryderne skal have brudt is mindst en gang i mindst et af hovedfarvandene. Det er imidlertid en ret upræcis definition, for skibe i dag klarer sig langt bedre i isfyldte farvande, og har sjældnere brug for isbryderhjælp, end det var tilfældet tidligere.

Og selv begrebet isvinter er blevet mere flydende, så er det klart, at isvinter forbindes med is i farvandene. Men hvordan ser det egentlig ud med det? Vi retter blikket mod oceanograf Jacob Woge Nielsen fra DMI’s sektion for Ocean Modellering.

"Vandet i de danske farvande er slet ikke koldt nok til, at vi kan nå at få det isdække, som vi forbinder med isvinter. Overfladetemperaturen ligger på omkring +1°C og lidt koldere i havnene, hvor der ikke er så meget cirkulation. I de ferskere vande syd for bælterne kan vi nok få lidt isdannelse inde omkring kysterne, men den varme december har sørget for, at der er meget varme gemt, når vi kommer ud på lidt dybere vand. Den forsvinder ikke lige det samme," siger oceanografen.

Tallerkenis i Rødbyhavn den 28. januar

Tallerkenis i Rødbyhavn den 28. januar. Foto Vagn Nielsen. Klik for stor version og følg linket i Værd at Vide-boksen til at læse mere om tallerkenis.

29. januar 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle