Japansk haikudigt sætter scenen

FN's Klimapanel IPCC mødes i Japan den 25.-29. marts for at lægge sidste hånd på en ny delrapport til femte hovedrapport, som færdiggøres i København senere på året.

Anden delrapport udgør bidraget fra Arbejdsgruppe 2, der beskæftiger sig med effekter af klimaændringer, klimatilpasning og sårbarhed - fra vandresurser, kystbeskyttelse og fødevareforsyning over infrastruktur, sundhed og sikkerhed til de mange aspekter af klimatilpasning. Rapporten dækker også regionale aspekter.

DMI’s udsendte delegationsleder Tina Christensen følger møderne på nærmeste hold og rapporterer i det følgende fra Yokohama i Japan. 

IPCC-møde

IPCC-mødets åbningsceremoni den 25. marts 2014 i Japan. Foto Tina Christensen.

Udfordringen ved klimatilpasning

Formanden for IPCC’s Arbejdsgruppe 2 Chris Field kaldte ved åbningsceremonien klimatilpasning for den udfordring, der karakteriserer dette århundrede.

Rapporten, som er baseret på et væld af ny viden de seneste år, kaldte han for videnskabelig dristig. Centralt står budskabet om vigtigheden i at reagere effektivt på udfordringen.

Her er risikohåndtering essentielt, og dette inkluderer en vurdering af begivenheder, der måske nok kun er ringe sandsynlighed for vil forekomme, men som ville kunne medføre voldsomme konsekvenser.

Rapporten skal fremhæve løsninger, lød det fra formanden. Ikke mindst når det gælder de store fordele ved at kombinere klimatilpasning og tiltag til at modvirke klimaændringer.

Eksperter og regeringsrepræsentanter inddrages

Rapporten har under en omfattende høringsproces modtaget 50.000 kommentarer fra eksperter og regeringsrepræsentanter, som forfatterholdet derefter har indarbejdet.

Øvelsen ved denne uges møde er at sikre, at sammendraget for beslutningstagere ikke kun er balanceret og letlæseligt, men at det også fremhæver de mest relevante pointer fra den 2500 siders lange baggrundsrapport. 

Regeringsrepræsentanterne kan ikke foretage tekstændringer, der ikke er godkendt af de videnskabelige forfattere, eller som ikke har rod i baggrundsrapporten.

Ikke på rette spor

Sekretariatetsleder for FN’s Klimakonvention Christiana Figureres beskrev i sin åbningstale, hvorledes rapporten vil komme til at udgøre et fokus i klimaforhandlingerne.

Hun understregede, at vi i øjeblikket ikke er på rette spor mod målsætningen om at begrænse den globale opvarmning til to grader.

Klimakonventionens parter må skabe en farbar vej frem, lød meldingen, og her bliver IPCC’s femte hovedrapport et vigtigt fundament.

Under kirsebærtræerne er ingen fremmede

Japans miljøminister fremhævede i sin tale visionen om et grønt OL i Tokyo 2020 samt Japans ambitioner om at øge andelen af vedvarende energi.

I talen gengav han det japanske haikudigt: ”Under kirsebærtræerne er ingen fremmede”.

Med hans forudsigelse om, at de japanske kirsebærtræer springer ud i Yokohama i morgen og blomstrer hele ugen, har Japan leveret en perfekt ramme for ugens IPCC-møde.

25. marts 2014.

Yokohama

Konferenceområdet i Yokohama, Japan. Foto Tina Christensen. Klik for større version.

Yokohama

Særdeles flot dag på konferenceområdet i Yokohama på vestsiden af Tokyobugten omkring 30 km syd for Tokyo. Foto Tina Christensen. Klik for større version.

Yokohama

Kirsebærtræer i konferenceområdet i Yokohama. Foto Tina Christensen. Klik for større version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle