Kulde kryber ned over USA

Det østlige USA startede året med besøg af snestormen Hercules, der nu har bredt sig til store dele af landet. Med temperaturer helt ned på minus 30°C forårsagede Hercules undtagelsestilstand i flere stater.

Snestormen Hercules startede sit indtog i de nordøstlige områder af USA i løbet af sidste uge omkring den 2. januar. Fredag den 3. januar erklærede både New York og New Jersey undtagelsestilstand.

De amerikanske meteorologer varsler nu i dag den 6. januar om yderligere voldsomt vejr i prognoserne med temperaturer fortsat helt ned på minus 30°C.  

Snestorm

NASA-satellitfoto af snestormen i USA. Klik for stor version.

Kulde fra Canada

Kulden har bredt sig over størstedelen af USA og strækker sig nu helt ned til den nordlige del af Florida - kun grænseområderne mod Mexico og Californien går fri for kulden.

”Cirkulationen, der normalt ligger over Canada, trækker kulden længere ned, end den plejer. Dette sker med adskillige års mellemrum, og det er altså den kulde, som USA nu får at mærke”, siger vagtchef Klaus Larsen.

Temperaturgrafik

Den fælleseuropæiske vejrmodels bud på overfladetemperaturerne over det amerikanske kontinent tidligt tirsdag morgen den 7. januar 2014. Grafik Klaus Larsen. Klik for større version.

Temperaturgrafik

Temperaturfeltet i ca. 1500 meters høje seks timer tidligere end ovenstående billede. Grafik Klaus Larsen. Klik for større version.

Sidst på ugen slipper kulden sit greb

”Kulden begynder langsomt at slippe sit greb tværs over landet vestfra i løbet af tirsdag den 7. januar. Først senere hen på ugen i løbet af torsdag og fredag den 9. og 10. januar begynder den nordøstlige del af USA at mærke kulden slippe”, siger Klaus Larsen.  

Hercules skabte problemer både til lands og i luften. Snestormen skabte trafikkaos i over 20 delstater, og flere tusinde flyafgange måtte aflyses langs den amerikaske østkyst. Det vilde vejr har kostet mindst 11 livet.  

6. januar 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle