Lyn og torden ledsager gustfront

Sommermånederne er højsæson for lyn og torden i Danmark. Fotograf Jesper Grønne var vidne til sæsonens flotte himmelsyn, hvor lyn og torden fulgte i kølvandet på en enorm gardinlignende skybanke.

gustfront

Dravat, gustfront, rullesky eller arcus - den gardinlignende skybanke har mange navne. Her ved den jyske vestkyst den 26. juli 2014. Foto Jesper Grønne.

"Skybanken - den såkaldte gustfront - rullede hen over himlen og gav anledning til kraftig blæst, regn og hagl," rapporterer fotograf Jesper Grønne. 

”Den kæmpestore gustfront havde meget fart på. Sammenligner man de to billeder ser det ud til, at der er ret lang tid imellem, men faktisk er billedet øverst kun taget 1 minut tidligere end det til højre,” fortæller han. 

Ledsaget af lyn og torden

”I kølvandet på gustfronten kom lyn og torden. De mange lyn om eftermiddagen den 26. juli fortsatte til langt ud på natten,” fortæller Jesper Grønne, der nåede at fange et af dem på video.

Gustfront ved den jyske vestkyst den 26. juli 2014. Klik for stor version.

Lyn fanget i skumringen den 26. juli 2014 kl. 21.49. Foto Jesper Grønne.

Lyn fanget på video præcis kl. 20.31 den 26. juli 2014. Vises her i langsom gengivelse. Video Jesper Grønne.

”I skumringen var der en del flotte lyn i vestlig retning - blandt andet dette, der oplyste flot på himlen hen imod kl. 22,” fortsætter Jesper Grønne og henviser til billedet nedenfor.

”Senere på natten fangede et såkaldt ’all-sky’-kamera mange lyn på himlen, og en time-lapse video blev optaget mellem kl. 23 og 01, hvor det nærmest lynede konstant,” slutter Jesper Grønne.

De kraftigste lyn er samlet i billedet nedenfor, der tilmed viser et meget markant stjerneskud.

Se flere flotte uvejrsbilleder på Jesper Grønnes blog og læs mere om lyn og torden og himlens stolte væsener på temasiderne. 

6. august 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle