Nattefrost forude i ellers lunt efterår

Danmark har været stort set frostfrit dette efterår. Det ændrer sig natten til fredag.

Indtil nu har det være et meget lunt efterår. September var således 1,9°C varmere end normalt, og oktober ser ud til at blive hele 2,8°C varmere en normalt.

På onsdag ser det imidlertid ud til, at vi en kort overgang får køligere polarluft ned over landet fra nordvest. Således vil dagtemperaturen onsdag lande et sted mellem 10 og 13°C, torsdag kun omkring 10°C, og nattefrost begynder igen at lure i udsigterne.

Natten til fredag ser det ud til, at temperaturen visse steder i landet falder til omkring eller lidt under frysepunktet (målt i 2 meters højde). Mange steder vil danskerne formentlig stå op til rim på græsset og på bilruden fredag morgen.

Den nyeste prognose (mandag formiddag) antyder, at det især bliver i Nordjylland og i Nordøstsjælland, vi skal forvente temperaturer omkring eller lidt under frysepunktet. Den tidligere prognose (søndag nat) havde frost i en noget større del af landet.

Prognose

Prognosen for de laveste temperaturer natten til fredag den 31. oktober. I de blå ringe kommer temperaturen ned til eller under frysepunktet i 2 meters højde. Typisk er temperaturen ved jordoverfladen 1 til 2°C lavere.

Skyer styrer

Det er skydækket, der afgør, om den ene eller anden prognose får 'ret'. I den seneste prognose er der flere skyer over den sydvestligste del af landet. Skyer virker som et varmeisolerende tæppe, der forhindrer varmen fra jordoverfladen i at stråle ud i verdensrummet. Dermed bliver nattens temperaturfald mindre.

På nuværende tidspunkt ser det ud til, at vi i løbet af fredag og natten til lørdag bliver passeret af en varmfront. Herefter står den igen på lune vinde fra sydvest og nattemperaturer et stykke over frysepunktet.

Det hidtil lune efterår er en direkte følge af, at vi længe har ligget på den varme side af Polarfronten. Polarfronten adskiller den kolde polarluft mod nord fra den varmere tropikluft mod syd.  Også vandtemperaturen omkring Danmark, der fortsat er relativ høj for årstiden, har været med til at holde temperaturen oppe.

27. oktober 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle