Ny månedsprognose: Stormene nærmer sig Danmark i december

Ind imellem vælter månedsprognosen. Den fra i tirsdags blev blæst omkuld.

Tæt tåge, kraftigt snefald, isslag og storme. Vinteren er årstiden for meget af Danmarks farlige vejr. Derfor virkede tirsdagens månedsprognose med højtryk, ikke ret meget nedbør, uden rigtig kulde og med stormene på god afstand nærmest ildevarslende afdæmpet.

Det gik da også kun 3 dage, før månedsmeteorologen måtte ombestemme sig.

"Den sandsynlige trykfordeling og dermed de sandsynlige lavtryksbaner er skiftet en del i langtidsudsigten siden seneste version i tirsdags", fortæller meteorolog Martin Lindberg.

Årsagen er nedbruddet af det højtryk, vi har haft liggende nær Danmark et stykke tid nu, og som egentlig så ud til at blive hængende, men nej. Det forsvinder mod øst og ophæver dermed sin beskyttende virkning mod de potente vejrsystemer fra Atlanten.

"De dybe, atlantiske lavtryk, som i øjeblikket løber op over Island, vil i de kommende uger efterhånden følge sydligere og sydligere baner", forklarer Martin Lindberg.
"I først omgang ind over Nordskandinavien i løbet af næste uge og derefter - i uge 50 - ind mod Mellemskandinavien, hvor risikoen for stærk kuling og sågar storm stiger. I uge 51 kan dybe lavtryk tage endnu sydligere baner - måske direkte hen over Danmark. Der er også en stor risiko for periodevis kuling og en lidt forhøjet risiko for en kortvarig storm".

månedsprognose

Sådan ser det ud fra de europæiske meteorologiske satellitter, når lavtryk på lavtryk banker ind mod Skandinavien fra Atlanterhavet. Foto fra 28. november 2011, Eumetsat.

28. november 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle