Nye lavtryk har direkte kurs mod Marokko

Det populære rejsemål Marokko forbindes normalt ikke med kraftig nedbør, men faktisk er skybrud ikke usædvanligt på disse kanter i november måned. Lavtryk passerer lige nu som perler på en snor.

For blot få dage siden ramtes Marokko af et dødbringende uvejr, der kostede mindst 32 livet. Nu truer nye lavtryk med at ramme landet i løbet at de næste dages tid.

Som det ses på satellitbillet øverst til højre har et lavtryk, der ligger lige vest for Lissabon, direkte kurs mod Marokko. Og det kan betyde regn- og tordenbyger over Marokko torsdag den 27. november, inden et uvejr af større kaliber ventes at passere fredag.

Skillefladen mellem varm og kold luft - nemlig Polarfronten, som ses på satellitbilledet som den større skyformation længere mod nordvest, ventes at aflægge Marokko besøg i form af en koldfrontspassage fredag den 28. november. Marokkanerne står derfor allerede igen overfor et decideret kraftigt uvejr. 

Lavtryk søger mod syd

Det populære rejsemål i Nordvestafrika har kystlinje ud til Atlanterhavet, men grænser op til Vestsahara i sydvest. Derfor er Marokko ikke umiddelbart et land, man forbinder med skybrud og uvejr.

Men faktisk er kraftige regn- og tordenbyger ikke usædvanlige på disse kanter. Skybrudssæsonen er bare en helt anden end den, vi kender fra Danmark.

Om sommeren har Marokko stort set altid solskin og bagende varmt og knastørt vejr. Men her i november har lavtrykkene på den nordlige halvkugle søgt så langt mod syd, at deres fronter og vejrsystemer undertiden når helt ned til Nordafrika.

Varmere havvand

Det kan dog være svært at spå om konsekvenserne af et uvejr af så stor kaliber - særligt når man har med floder og et bjergrigt landskab at gøre. 

I Marokko finder man Atlasbjergene, hvori der udspringer adskillige floder. Derfor kan et skybrud i værste fald få langt voldsommere konsekvenser end i Danmark. Vandet, der rammer bjergene, kan kun løbe ét sted hen - nemlig ned i de store floder.

Samtidig kan nogle områder være langt mere sårbare end andre, og det kan gøre det vanskeligt at forudsige præcist, hvor den kraftigste nedbør vil ramme.

I år er der dog en forstærkende faktor på spil. Havvandet, der grænser op til Marokko, er ca. 3 grader varmere end normalt. Og dette vil kunne forværre de uvejr, der rammer landet. 

Vi følger uvejret i Marokko her på dmi.dk.  

26. november 2014 - opdateret den 27. november med nyeste satellitbillede.

Lavtryk vest for Lissabon

Lavtryk vest for Lissabon med kurs mod Marokko rammer torsdag den 27. november efterfulgt af en koldfrontspassage, der kan give regulært uvejr fredag den 28. november. Grafik Jesper Eriksen. Klik for at se i større version.

satellitbillede

Nyeste satellitbillede fra den 27. november. Polarfronten nærmer sig. Grafik Jesper Eriksen. Klik for at se i større version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle