Østenvind ødsler med østlig takvinge

Varme og østenvind henrykker i disse dage sommerfuglefolket landet over. Gunstige vejrforhold betyder nemlig, at Danmark er invaderet af hidtil usete mængder af sjælden sommerfugleart.

Østlig takvinge i sommerfuglebusk i Horsens

Østlig takvinge i sommerfuglebusk i Horsens. Foto Morten DD Hansen.

”De seneste ugers varme og østenvind har bragt sommerfuglefolket i ekstase. Danmark er nemlig blevet invaderet af hidtil usete mængder af østlig takvinge,” fortæller museumsinspektør og naturvejleder Morten DD Hansen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus til dmi.dk.

”Sommerfuglearten ligner vores nationalsommerfugl nældens takvinge til forveksling, men den er noget større og mere smudsig i farven.”

Fløjet ind fra Baltikum og Sverige

Den sjældne sommerfugleart er kommet hertil fra Sverige og Baltikum med varmen og østenvinden.

”Flere hundrede eksemplarer er på kort tid blevet iagttaget i hele landet fra Bornholm i øst til Blåvand i vest og fra Skagen i nord til Gedser i syd, og der er formentlig titusinder eksemplarer derude lige nu,” siger Morten DD Hansen, der oplyser, at indtil 2011 var der blot kendt en halv snes eksemplarer i Danmark.

Østlig takvinge i sommerfuglebusk i Horsens

Østlig takvinge i sommerfuglebusk i Horsens. Foto Morten DD Hansen. Klik for større version.

Østlig takvinge i sommerfuglebusk i Horsens.

Østlig takvinge i sommerfuglebusk i Horsens. Foto Morten DD Hansen. Klik for større version.

Rødvinsglad pimper

”Man skal bare kigge efter i sin sommerfuglebusk – eller i naboens – og når man ser en beskidt nældens takvinge på størrelse med den store dagpåfugleøje, er der bid,” siger Morten DD Hansen og afslutter med et godt tip:

”Eventuelt kan man hælde rødvinsslatter ud over æbletræet; østlig takvinge er nemlig en rigtig pimper, som gerne kommer til alkohol.”

2014 har generelt været et enestående godt sommerfugleår. Ifølge det nationale sommerfugleatlas.dk, har masser af varme og nedbør på de rigtige tidspunkter gjort, at næsten alle sommerfuglearter optræder hyppigere end normalt.

Sommerfugleatlas.dk, der er et samarbejde mellem Naturhistorisk Museum og fugleognatur.dk, er åben for alle, der ønsker at bidrage med observationer af sommerfugle.

23. juli 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle