Omvendt novembervarme truer med rekord

November starter med en usædvanlig varm lørdag. Så varm at 46 år gammel rekord kan stå for fald.

2. november 1968 nåede termometeret 18,5°C i Faksinge tæt ved Præstø. Det står fortsat som den højeste temperatur målt i årets næstsidste måned i Danmark.

Varmerekord er dog nu truet. En usædvanlig varm luftmasse strømmer natten til lørdag op over Danmark fra sydvest.

Lørdagen starter mange steder skyet, diset og stedvis tåget, men efterhånden bryder Solen frem de fleste steder. I den vestlige del af Jylland kan nye skyer dog ankomme vestfra, da en koldfront nærmer sig fra Nordsøen. De fleste steder vil termometeret toppe mellem 13 og 18°C. På papiret altså sølle ½°C fra den 46 år gamle rekord.

Smukke dage i november plejer at starte med nattefrost. Det bliver langt fra tilfældet den 1. november 2014. Her foto fra 19. november 2012 af Hans Christian Katberg Olrik Thoft.

Usædvanlig varme i usædvanligt vejr

I DMI's vejrtjeneste vil vagtchef Frank Nielsen dog absolut ikke afvise, at vi når den sidste ½°C og endda lidt til.

"Modellerne har en meget usædvanlig fordeling af temperaturerne op gennem den nedre del af atmosfæren. Få hundrede meter op ligger vi på 20°C i den luftmasser, der cirkulerer op over landet", fortæller meteorologen.

Normalt falder temperaturen med højden, men lørdag er historien altså en anden.

"Vi kalder det en inversion - altså at fordelingen er modsat den normale. Inversioner er dog typisk noget, vi ser, når atmosfæren er meget kold; f.eks. når det er minus 30°C på Grønland", siger Frank Nielsen.

Frank Nielsen konklusion er, at vi lige så vel kan ende med 16°C som med 20°C som dagens højeste. Og præcis ved hvilken station, rekorden falder, hvis den falder, er også et åbent spørgsmål.

"Vi skal kigge på den sydlige del af landet. Fyn er et godt bud; Vestsjælland er bestemt også en mulighed", slutter han.

31. oktober 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle