På kanten af det vilde vejr

Lavtrykket, som fredag eftermiddag og aften trækker ind over landet fra sydvest, kommer til at virke voldsomt, fordi det både indeholder megen vind, megen regn og stedvis måske endda tøsne eller hagl. Men af lavtrykkets elementer er det formentlig kun vinden, der udløser et varsel om farligt vejr.

"Det bliver en meget blæsende dag og aften, hvor vindstødene sandsynligvis kommer op i orkanstyrke ved kysterne, mens middelvinden kun få steder sniger sig op på stormstyrke. De fleste vil opleve stormende kuling, og det er såmænd også blæsende nok. Samtidig kan der særligt i Jylland godt falde pænt med regn - og måske tøsne - i den nordlige halvdel af Jylland," siger vagtchef Michael Skelbæk.

Vejrsituation

Vejrsituationen, som DMI's egen vejrmodel HARMONIE ser den fredag aften. Grafik Marie Timm. Klik for stor version.

For at udsende et varsel om storm, skal vagtchefen forudsige en vejrsituation, hvor det er sandsynligt, at middelvinden over dansk landområde overstiger 24 meter per sekund, og som prognoserne ser ud torsdag eftermiddag, vil de fleste opleve stormende kuling, men det kan ikke længere udelukkes, at nogle stationer måler storm.

"Og for at komplicere sagerne yderligere, så er de forskellige vejrmodeller, som vi støtter os op ad, faktisk heller ikke helt enige. Hverken med lavtrykkets præcise placering eller vindstyrken," siger Michael Skelbæk.

"Der er dog ikke nogen tvivl om, at danskerne bliver rusket godt igennem i løbet af fredagsdøgnet. Stormende kuling er i sig selv et kraftigt blæsevejr, men når vindstødene så er oppe i storm- og orkankategorierne, vil mange nok foretrække at blive indendørs," siger meteorologen.

11. december 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle