Pinsesolen danser i klart vejr

Pinsen står for døren, og der er forlænget weekend i sigte. I år vil være en god chance for at se pinsesolen danse i klart vejr – der er nemlig sommerligt vejr på programmet.

Både pinsedag og 2. pinsedag er der udsigt til nogle rigtig fine sommerdage. Der vil derfor være god chance for at se pinsesolen danse i klart vejr. 

Du kan følge vagtchefens vurdering af pinsevejret i regionaludsigterne. Vil du gerne vide, hvordan pinsevejret plejer at være, så vurderer vi nedenfor de seneste års pinser.

Pinse og pinsesol

Pinsen ligger jo som bekendt 50 dage efter påske og er kirkens markering af Helligåndens kommen, men begrebet 'at se pinsesolen danse' stammer sandsynligvis fra perioden omkring 1840-1850. Herfra er der flere beretninger fra især det borgerlige miljø, der beretter om, at man pinsemorgen skal ud og se Solen danse.

I København tog man ud til Valby Bakke - fra gammel tid kendt som Solbjerg - for at se Solen stå op. Derefter afholdte man fest med musik og dans i De Små Haver på Pile Allé, på Sommerlyst og Alléenberg.

Pinsevejret år for år

2014 var stille og overvejende solrigt dog afbrudt af et mindre regnvejr pinsedag. Temperaturen pinsemorgen lå omkring solopgang mellem 9 og 14 grader.

       

2013 var ustadig med regn og byger mest i den nordlige og østlige del af landet. Nogle steder specielt i Jylland på det nærmeste tørt. Temperaturen lå omkring solopgang mellem 8 og 15 grader.

       

2012 var stille med næsten helt klar himmel. Temperaturen lå omkring solopgang  mellem 10 og 15 grader.

       

2011 var med stille, let skyet og diset vejr, lokal med tåge. Temperaturen lå omkring solopgang mellem 6 og 13 grader.

       

2010 var med stille, halvskyet og diset vejr, lokal med tåge. Temperaturen omkring solopgang lå mellem 9 og 13 grader.

       

2009 var med roligt og næsten helt klar himmel. Temperaturen omkring solopgang mellem 7 og 13 grader.

       

2008 var med stille vejr og kun et tyndt, højtliggende skydække, som solen kunne skinne igennem. Det gav mulighed for at se nogle flotte haloer.  Enkelte steder lidt dis. Temperaturen omkring solopgang nåede ned mellem 7 og 14 grader.

       

2007 var i den nordligste del af landet mest klart, men ellers skyet og i løbet af morgen regn sydfra. Temperaturen omkring solopgang i Nordjylland omkring 5 grader, ellers  mellem 7 og 12 grader.

       

2006 var med enkelte skyer over den sydvestlige del af landet, ellers klart vejr. Let til frisk, ved kysterne op til hård nordvestlig vind. Temperaturen omkring solopgang nåede ned mellem 6 og 9 grader.

       

2005 var med enkelte skyer hen over landet og få lokale tågebanker. Temperaturen omkring solopgang nåede ned mellem 2 og 8 grader.

       

2004 var igen stille vejr men noget køligere end året før. 5 til 10 grader, lokale tågebanker og et relativt gennemskinneligt cirrus-skydække.

       

2003 var stille og lunt vejr med 13 til 16 grader, dog noget skyet. 

       

4. juni 2013 - opdateret den 11. juni 2013

Viden om vejr og klima

Se alle