Sneklædte fjeldtoppe indleder julemåneden

Færøerne iklædes sneklædte fjeldtoppe præcis som julemåneden starter. Det vil dog kun være i de højere luftlag, at sneen lægger sig. Den Nordatlantiske strøm lægger nemlig en dæmper på sneglæden ved havniveau.

I takt med at december måned starter, stiger også muligheden for snedækkede fjeldtoppe på Færøerne. En koldfront ventes nemlig at passere øgruppen på mandag den 1. december.

Vejrsystemet, der kan føre til mandagens hvide vejr på Færøerne, kan allerede nu ses på dagens satellitbilleder, hvis man vel at mærke skuer langt vestpå - nærmere bestemt et godt stykke øst for den amerikanske østkyst.

Meteosat-satellitbillede

Meteosat-satellitbillede fra om morgenen den 28. november 2014 inklusiv målte temperaturer i 2 meter over terræn. Et stykke øst for USA ses en frontzone. Vest for frontzonen er det køligt og koldt, og øst for den er det lunt. Grafik Jesper Eriksen.

På satellitbilledet ser man en langstrakt skyformation, som er en frontzone - dvs. en skilleflade mellem varm og kold luft.

”På frontzonen dannes der et lavtryk, som under uddybning bevæger sig mod nordøst, og passerer Island mandag den 1. december. Samtidig med passerer den tilhørende koldfront Færøerne vestfra, og på bagsiden af denne vil der opstå byger. Den nuværende placering af vejrsystemet betyder dog, at der stadig hersker usikkerhed om, hvor kold luftmassen på bagsiden af koldfronten rent faktisk bliver,” siger Jesper Eriksen.

Varm havstrøm lægger dæmper på sneglæde

Skulle man være på Færøerne tirsdag morgen, vil der derfor være god mulighed for at kunne nyde synet af snedækkede fjeldtoppe. I hvert fald på afstand.

”Færøernes fjelde med højeste top på hele 880 meter giver gode chancer for snebeklædte landskaber i de højere luftlag,” siger Jesper Eriksen.

Situationen er dog en helt anden ved havniveau.

”Den Nordatlantiske strøm, som er en afgrening af Golfstrømmen, passerer nemlig tæt forbi Færøerne. Og den lægger en dæmper på alt, hvad der hedder hvidt snedække i områder med havniveau.”

Risiko for glatte veje

Færøerne har et veletableret vejnet, som uundgåeligt sender billister en tur op i fjeldene, når de skal rundt på øerne. Dog skal man være opmærksom på risikoen for glatte veje - især nu, hvor højden for snegrænsen stadig er noget usikker.

”Der kan faktisk forekomme glatføre på Færøerne på udsatte steder. Sidste år indførtes der tilmed forbud mod at benytte sommerdæk på Færøerne i perioden 1. december til 30. april, med mindre der var tilstrækkeligt vejgreb på glatte veje ved hjælp af kæder på hjulene på trækakslen,” siger Jesper Eriksen og slutter:

”Præcis hvor snegrænsen kommer til at gå i denne omgang, er stadig usikkert. Men når den helt ned til, hvor vejene går, vil der kunne opstå situationer med glatføre.”

28. november 2014

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle