Sommerbyger gav skybrud

En stribe af sommerbyger voksede torsdag formiddag op over den sydlige del af landet og gav stedvis endog ret kraftig regn ledsaget af torden og lokalt af hagl.

Sommerbygerne fremkaldte skybrud flere forskellige steder i landet i løbet af eftermiddagen, viser klimatologernes foreløbige opgørelser. I Sjælsmark i Nordsjælland blev der i perioden efter klokken 11 registreret skybrud og ved Gentofte lige nord for København ligeså. Senere blev også andre dele af landet ramt, bl.a. Odense, Horsens og Kolding.

I løbet af døgnet faldt der mest regn i Odense, som fik 41,4 millimeter.

Nedbørsum den 26. juni 2014.

Nedbørsum den 26. juni 2014. Grafik Mikael Scharling.

30 min. maksimum nedbørintensitet den 26. juni 2014.

30 min. maksimum nedbørintensitet den 26. juni 2014. Tre højeste: 24,0 mm ved Birkerød, 21,2 mm i Odense, 20,0 mm ved Horsens. Skybrud defineres som en nedbørintensitet på 15 millimeter eller derover på 30 minutter eller derunder. Grafik Mikael Scharling.

På forsikringsvejret.dk ses de større områder, der i løbet af dagen blev ramt af skybrud.

 

"Bygerne var typiske sommerbyger, der opstår i en instabil atmosfære, hvor luften er kold i toppen og Solen varmer luften tæt på jorden op. Den slags byger ser vi hvert år, og under de rette forhold kan de blive ret kraftige," siger vagtchef Lars Henriksen.

DMI's vagtchef har varslet kraftig regn for dele af det sydlige Danmark. Definitionen for kraftig regn er, at nedbørmængden skal overskride 24 millimeter på seks timer inden for varslingsområdet.

26. juni 2014 - opdateret den 27. juni 2014

Undersiden af bygen set fra Valby

Undersiden af bygen set fra Valby. Bemærk 'faldstriberne' til højre. Det er regnen, der falder. Foto Michella Rasmussen. Klik for stor version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle