Sommerbyger i kvit eller dobbelt

Det er blevet sommer i Danmark på godt og ondt. Solskin og varme krydres med kraftige byger, som vi oplevede det fredag.

Fra natten til fredag trak en koldfront hen over Danmark fra vest. Fronten gav regn mange steder og var samtidig ophav til en håndfuld meget kraftige byger, som opstod over Tyskland. Herfra drev de mod nord og ramte Danmark.

Lørdag formiddag ligger fronten over Sverige, og risikoen for store mængder nedbør i Danmark er forbi for denne gang.

Vejrkort

Fredag var fronten på vej hen over Danmark fra vest mod øst. Klik for stor version.

Vejrkort

Lørdag er fronten trukket videre mod øst og ligger over Sverige. Klik for stor version.

Dobbelt skybrud

Allermest regnede det i Jelling, som fik 68,8 millimeter fra klokken 00 fredag til klokken 06 lørdag. Det svarer til 7 store gulvspande med vand på hver eneste kvadratmeter. Normalt får Jelling ca. 50 millimeter sammenlagt i hele maj måned.

Også andre byer i området fik meget store nedbørmængder:
Nørre Snede: 63,5 mm
Børkop: 63,0 mm
Vejle: 62,4 mm
Kolding: 61,4 mm

Nogle steder faldt en stor del af nedbøren på så kort tid, at der meteorologisk set var tale om skybrud; dvs. 15 millimeter nedbør eller mere på højest 30 minutter. Der var endda mindre områder, som fik dobbelt skybrud; altså 30 millimeter på 30 minutter.

Nedbørskort

Sådan fald nedbøren fra fronten og dens indbyggede byger. Grafik Peter Grunnet Wang.

I forbindelse med bygerne var der ligeledes en meget heftig lynaktivitet. I løbet af fredag registrerede DMI's lynpejlesystem Thorfinn ca. 8.000 lyn.

Sjælland slap kvit og frit

Hvor bygerne slog sig løs i Jylland og på Fyn, så slap sjællænderne med skrækken, selv om det omkring midnat kom meget tæt på. En heftig byge drev lige øst om København og ramte det sydlige Sverige.

Tidligere på dagen var en mindre byge trukket op over det vestlige Sjælland og en enkelt over det østlige, men derudover slap øen stort set tørskoet fra frontpassagen.

Fine dage forude

Lørdag middag har de sidste byger sluppet Bornholm, og tør luft strømmer ind over Danmark fra vest. Søndag opbygges et højtryk over landet. Det giver et par rigtig fine dage med 17 til 22 grader.

I starten af næste uge bevæger højtrykket sig mod nord, og tirsdag og onsdag nærmer fronter sig landet sydfra. Det betyder igen stigende risiko for byger, men ikke umiddelbart noget, der ligner dem, vi så fredag.

24. maj 2014.

Vejrkort

En heftig byge drev omkring midnat lige øst om Sjælland og dermed København.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle