Tør måned i våd årstid

September er den første måned i efteråret ifølge kalenderen. Og efteråret er vores vådeste årstid. I år holder det dog ikke helt stik - endnu.

Der er sagt og skrevet meget om regn i september 2014. Årsagen er dog ikke en generelt våd start på efteråret; snarere et par enkelte, meget markante, hændelser. For ser vi på landet som helhed, så er det faktisk ret få millimeter, der er faldet.

Til og med onsdag har Danmark som helhed modtaget 46 millimeter siden den 1. september. Kigger vi på de sidste dage af den første efterårsmåned, så er der heller ikke meget vand at hente der. Prognosen er rimelig tør med maksimalt 4-5 millimeter i vente.

samlede nedbør i september 2014

Danmarks samlede nedbør i september 2014 frem til den 24. I gennemsnit er der faldet 46 millimeter. Det er en del under klimanormalen for måneden på 73 millimeter.

Maksimum for måneden er 114 millimeter i Borris i Vestjylland, hvor en meget stor del af nedbøren faldt på få timer den 6. september. Også andre meget intense byger popper op på kortet ovenfor som røde pletter. Allermindst har de fået på spidsen af Sjællands Odde, hvor der blot er faldet 8,6 millimeter.

Vi har krav på mere vand

Med en samlet nedbør i omegnen af 50 millimeter er september 2014 en tør udgave af måneden. Normalnedbøren er 73 millimeter.

Efteråret er generelt vores mest nedbørrige årstid. I de 3 måneder tilsammen falder i gennemsnit 228 millimeter. Og selv om september ender tør, og starten på oktober lover rigtigt fint, så kan det sagtens nås endnu.

Normalnedbøren for måneder og årstider i Danmark.

Normalnedbøren for måneder og årstider i Danmark.

Danmarks tørreste september kom i 1933, hvor vi kun fik 18 millimeter på landsplan. Det er 55 millimeter under normalen. Den vådeste september kom i 1994, hvor vi fik hele 162 millimeter på landsplan. Det er 89 millimeter over normalen.

Danmarks tørreste efterår kom i 1920 med kun 105 millimeter nedbør. Det vådeste efterår kom i 1967 med hele 327 millimeter nedbør i perioden september-oktober-november.

25. september 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle