Vejrradaren har en skrue løs

En af @dmidk's kommunikationsfolk tog onsdag med teknikerne til vejrradaren på Stevns. Herfra rapporterede Marianne Brandt live på Twitter fra et serviceeftersyn. Læs med nedenfor.

Radarbilledet, der viser nedbør over Danmark, er et af de allermest populære produkter på dmi.dk. Dataene er samtidigt vigtige for meteorologerne, når de udarbejder f.eks. de korte vejrudsigter til danske lufthavne. Derfor bruger DMI en del ressourcer både på at vedligeholde de nuværende radarer og planlægge installationen af nye mere avancerede.

Onsdag tog DMI's radardriftsfolk en tur til Stevns. Her står en af i alt 5 danske vejrradarer.

Reservedel fra USA

DMI's radardriftsfolk har til opgave at vedligeholde de nuværende radarer, så de fungerer upåklageligt. Radarerne er temmelig komplicerede både mekanisk og elektronisk, så når de har 'en skrue løs', kræver det tid og ekspertise at stramme den igen. Onsdag stod den på udskiftning af en signalprocessor bestilt hjem fra USA.

Driftsfolkene indgår dog også i projektgruppen for radarmodernisering. Arbejdstiden fordeles derfor mellem driftmæssig vedligeholdelse af det nuværende radarnetværk og planlægning/udbudsskrivning inden for radarmoderniseringsprojektet.

Kvalitetsløft  

Moderniseringen drejer sig om DMI's danske netværk af fem vejrradarer fordelt over hele landet. Heraf skal tre gamle og moderniseringsmodne vejrradarer i Sindal og på Stevns og Rømø udskiftes og opgraderes og sammen med de to nyere vejrradarer i Virring og på Bornholm udgøre Danmarks samlede netværk.

Modernisering af DMI's landsdækkende radarnetværk skal give prognoser og radarprodukter et kvalitetsløft og derved sikre bedre skybrudsprognoser og forbedre meteorologernes mulighed for at afgøre hvilke nedbørtyper, der falder hvor.

Radarudbuddet udsendes til efteråret på hjemmesiden for bekendtgørelser om europæiske offentlige indkøb (TED).

13. maj 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle